Douches voor daklozen (bijna) gereed

OPVANGCENTRUM IN VEEARTSENSTRAAT INGEHULDIGD

Het centrum beschikt over talrijke open ruimtes waarin iedereen kan samenkomen.
Baert Marc Het centrum beschikt over talrijke open ruimtes waarin iedereen kan samenkomen.
In de Veeartsenstraat in Anderlecht, vlakbij Brussel-Zuid, is gisteren het daklozenopvangcentrum Doucheflux ingehuldigd. Binnen enkele weken zullen daklozen zich er in een van de 20 douches kunnen opfrissen, en zich laten verzorgen door een verpleegster. "Er waren in het Brussels Gewest heel weinig plekken waar daklozen terecht konden voor een douche. We hopen dat probleem nu opgelost te hebben", aldus Laurent d'Ursel, voorzitter van vzw Doucheflux.

Vzw Doucheflux werd in 2011 gecreëerd en startte in de loop der jaren een aantal activiteiten op. Zo was er het Doucheflux magazine, dat door en voor daklozen verkocht wordt, het radioprogramma Doucheflux On Air en werd er in de tussentijd ook een gezelschapsspel over daklozen bedacht. Maar gisteren werd dan het nieuwe gebouw in de Veeartsenstraat in Anderlecht plechtig ingehuldigd. Vanaf dinsdag zou het gebouw geopend moeten zijn voor tal van activiteiten voor daklozen, enkele weken later zouden zij zich er ook moeten kunnen douchen. "In Brussel zijn er een paar plaatsen waar er een of enkele douches beschikbaar zijn. In het hulpcentrum La Fontaine zijn er vijf douches, maar ondertussen zijn er dat al veel te weinig geworden. We hopen met de opening van Doucheflux dat nijpend tekort een halt toe te roepen", aldus d'Ursel.

Er is ook een 'stille' ruimte voorzien, waar daklozen tot rust kunnen komen.
Baert Marc Er is ook een 'stille' ruimte voorzien, waar daklozen tot rust kunnen komen.

Iedereen welkom

In het gebouw zijn er 20 douches, een wassalon, 450 lockers, wasmachines en tal van andere diensten die aangeboden worden aan hulpbehoevenden. "In totaal zullen er 12 douches voor mannen, 7 voor vrouwen en een voor personen met een beperkte mobiliteit aanwezig zijn", aldus Benjamin Brooke van Doucheflux. "Hulpbehoevenden hoeven enkel hun voornaam op te geven, er komt verder geen rompslomp bij kijken. Zonder of met papieren, iedereen is welkom. Daarnaast zullen er ook twee maal per week verpleegsters aanwezig zijn. Zij zullen de hulpbehoevenden kunnen helpen met kleine kwaaltjes of doorsturen naar de juiste adressen als de blessures te groot zijn."

Laurent d'Ursel, voorzitter van vzw Doucheflux.
Baert Laurent d'Ursel, voorzitter van vzw Doucheflux.

Betrekken bij werking

Wie een douche wil nemen, moet daarvoor wel een euro neerleggen. Het gebruik van een locker voor een week bedraagt een of twee euro, naargelang de grootte daarvan. "De personen die hier komen douchen, willen we ook betrekken bij de dagelijkse werking hier. Zo worden ze aangemoedigd om een artikel te schrijven voor ons magazine of mee te werken aan de radio. Op die manier proberen we hen beetje bij beetje terug in de maatschappij te brengen."


Om de laatste werken te financieren is de organisatie nog op zoek naar 300.000 euro. "Het uitzonderlijke aan dit initiatief is dat alles is opgebouwd door privéfondsen. Voor onze dagelijkse werking rekenen we op een derde eigen inkomsten, een derde privésponsoring en een derde subsidies. Dat zal nodig zijn om onze werking na 2017 nog te garanderen", besluit Brooke. Doucheflux verwacht dagelijks zo'n 150 daklozen te ontvangen.