Dossier rond spectaculaire ontsnapping op lange baan geschoven

Strafpleiter Olivier Martins.
BELGA Strafpleiter Olivier Martins.
De Brusselse raadkamer is donderdag nog niet begonnen met de behandeling van het dossier rond de ontsnappingspoging van de Franse drugsbaron Mohamed Benabdelhak uit de gevangenis van Sint-Gillis, in 2014. Het dossier werd zonder nieuwe datum uitgesteld omdat de advocaten van strafpleiter Olivier Martins bijkomend onderzoek hebben gevraagd. Het parket wil Martins vervolgen als leidend figuur van een criminele organisatie en als mededader van een gijzeling en een ontsnappingspoging.

Op 13 april 2014 boden vier daders zich rond 20.15 uur aan aan de gevangenispoorten. Ze deden zich voor als politieagenten maar mochten niet binnen. Toen het personeel hen niet binnenliet, reed het viertal weg en beukte een bestelwagen de poorten van de gevangenis in, waarna de aanvallers voor het veiligheidssas stonden. Daar losten ze verschillende schoten en gijzelden een verpleegster. Uiteindelijk vluchtten ze weg. Nadien ontspon zich een wilde achtervolging op de Brusselse buitenring, waarbij de vluchters in het wilde weg begonnen te schieten.

Gangster bevrijden

Al vrij snel bleek dat de aanvallers de bedoeling hadden Mohamed Benabdelhak te bevrijden. Na een maandenlang onderzoek arresteerde het Franse gerecht op 3 juni 2015 vier personen. Het ging om Mohamed Benabdelhak zelf, zijn advocate, Jérémy B. en Djawed A. De 31-jarige advocate werd aan België overgeleverd maar hier vrijgelaten onder voorwaarden. In het voorjaar van 2017 pakten Belgische speurders vervolgens strafpleiter Olivier Martins op, en restauranthouders Luigi en David M. Ook zij zouden een rol gespeeld hebben in de ontsnappingspoging.