Doodrijder Merel mag gevangenis verlaten

MUHAMMED A. VOORLOPIG VRIJ ALS HIJ BORGSOM VAN 15.000 EURO BETAALT

Merel De Prins overleefde de aanrijding niet.
kos Merel De Prins overleefde de aanrijding niet.
Muhammed A., de 21-jarige man die Merel De Prins (12) uit Eppegem doodreed en dagenlang op de vlucht sloeg, is onder voorwaarden vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Dat heeft de kamer van inbeschuldiging beslist. Muhammed moet wel eerst een borgsom van 15.000 euro betalen.

Op 22 oktober werd de 12-jarige Merel De Prins na schooltijd van haar fiets in Vilvoorde aangereden. In plaats van te stoppen, besloot de man weg te rijden en te vluchten naar het buitenland. Zes dagen verdween hij van de aardbol - waarschijnlijk tot in Hongarije - tot hij zich op 2 november aangaf bij de politie, naar eigen zeggen uit schaamte.


De aanrijding is het eerste ongeval van Muhammed A., maar eerder werd hij wel al zeven keer door verschillende politierechtbanken veroordeeld. Altijd wegens het rijden zonder rijbewijs, verzekering en andere verplichte documenten -zoals keuringsattest en inschrijvingsbewijs. A. reed zelfs nooit één dag met een officieel rijbewijs rond. Hij slaagde voor zijn theoretisch examen en kreeg zijn voorlopig rijbewijs, maar dat was allang verlopen.


Sinds hij zich in het gezelschap van zijn advocaat aangaf, zit hij in voorhechtenis. Bij de eerste zitting van de raadkamer werd zijn vrijlating nog niet gevraagd maar de volgende zittingen probeerde de verdediging dit wel. Tot gisteren zonder succes.


Eytekins vrijlating is verbonden aan een aantal voorwaarden. Een daarvan is dat de man onder geen beding het Belgisch grondgebied mag verlaten. Ook moet hij ter beschikking blijven van het gerecht en 15.000 euro borg betalen. "Mijn cliënt is zeker van plan deze strikte voorwaarden na te leven en zal zich verantwoorden voor de rechtbank", aldus zijn advocaat Dimitri de Béco.


Het onderzoek naar de juiste omstandigheden van de aanrijding is ondertussen nog volop bezig. A. zal zich binnen enkele maanden moeten verantwoorden voor de politierechtbank.

Andere feiten

De twintiger riskeert een gevangenisstraf van acht jaar, een geldboete van 30.000 euro en een levenslang rijverbod. Ook buiten het verkeer kleurt de man trouwens buiten de lijntjes. Op 14 maart zal de man zich voor de Brusselse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het doen verdwijnen van in beslag genomen voertuigen.