Doodrijder journaliste bekent eindelijk dat hij te snel reed

De aanrijding gebeurde in de Haachtsesteenweg in Schaarbeek. Stephanie Verbraekel (28) overleefde de klap niet.
Google De aanrijding gebeurde in de Haachtsesteenweg in Schaarbeek. Stephanie Verbraekel (28) overleefde de klap niet.
De 20-jarige bestuurder die het ongeval veroorzaakte waarbij De Standaard-journaliste Stephanie Verbraekel om het leven kwam, riskeert 18 maanden cel.  “Dit moet een voorbeeldstraf worden”, aldus het parket. 

Stephanie Verbraekel werd op 7 november 2017 aangereden door een wagen toen ze de Haachtsesteenweg in Schaarbeek overstak. De automobilist was niet onder invloed van alcohol en bleef na het ongeval ter plaatse. Tijdens het onderzoek hield hij steeds vol dat hij niet sneller dan 50 kilometer per uur had gereden. “Mijn uitlaat was kapot en maakte veel lawaai, dat gaf de indruk dat ik sneller reed dan het geval was”, liet hij destijds optekenen. De verkeersdeskundige die het ongeval onderzocht, concludeerde dat de man minstens 80 kilometer per uur reed. Vandaag veranderde hij zijn versie. “Ik reed inderdaad te snel”, gaf hij toe. 

Mijn uitlaat was stuk en maakte veel lawaai, dat gaf de indruk dat ik sneller reed dan het geval was

Beschuldigde in een eerste verklaring

90 kilometer per uur

Het weerhield de procureur er niet van om snoeihard te zijn voor de beklaagde. In daden -18 maanden cel werd er gevorderd- maar ook in woorden. “Er zijn genoeg ongevallen waarbij er amper of geen fout gemaakt werd door iemand. Hier is er een heel ander verhaal. Op de beelden is te zien dat de wagen een afstand van 400 meter aflegt in 16 seconden. Dat is omgerekend een snelheid van 90 kilometer per uur! Op een steenweg waar de snelheid beperkt is tot 50. De beklaagde is ook niet onmiddellijk gestopt, maar pas 58 meter verderop. Dat is extreem ver.” De procureur nam ook het gedrag van de jongeman op de korrel. Zo laakte ze het feit dat hij geen spijt betuigde. “Enkel leugens en schandalige smoesjes. Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik zoiets zie na een dodelijk ongeval”, haalde ze uit.

Schaarbeek veranderd

“Stephanie is dood, maar haar overlijden is gelukkig niet voor niets geweest”, aldus het openbaar ministerie. “Na het ongeval is heel Schaarbeek veranderd in een zone 30. Naast 18 maanden in de cel wil ik dat de rechtbank hem een boete oplegt van 1.500 euro en een rijverbod van twee jaar met verplichting om alle examens opnieuw af te leggen.” 

Stephanie is door, maar haar overlijden is gelukkig niet voor niets geweest. Na het ongeval is in heel Schaarbeek een zone 30 ingevoerd

Openbaar ministerie

De verdediging legt zich neer bij het rijverbod, maar vroeg de rechtbank om de man niet naar de gevangenis te sturen . “Hij is 20 jaar en heeft een jonge vrouw gedood. Dat draagt hij mee voor de rest van zijn leven, welke straf u hem ook oplegt. Hij beseft wat hij gedaan heeft. Ik vraag om een probatie-uitstel of een werkstraf.” Uitspraak op 21 juni.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roger Cooks

    18 maanden? en naar de cel? toch niet met het gerecht van Geens zeker, want die wil niet dat er meer dan 10.000 gevangenen zijn en van die 1500 euro boete... daar zal in beroep ook nog wel een ferm deel van af gaan.

  • Els Pauwels

    sorry maar in wat voor een land leven wij eigenlijk? 1500 € boete dat is toch om te lachen, dat haal je bij manier van spreken gewoon uit je broekzak !