Dodelijke schietpartij Vorst: vermoedelijke schutters geven zichzelf aan

Dieter Nijs
In het onderzoek naar de dodelijke schietpartij op het Orbanplein in Vorst zijn twee nieuwe verdachten aangehouden. Het gaat om de vermoedelijke schutters.

D.M., geboren in 1998, en J.Y., geboren in 2001 boden zich zondagavond aan bij de federale gerechtelijke politie. Dinsdag werden ze in verdenking gesteld voor moord, moordpoging en mondelinge bedreigingen onder bevel of voorwaarde. Het zou gaan om de personen die de dodelijke schoten hebben gelost maar geen van beiden heeft een verklaring willen afleggen.

Territoriumstrijd

Bij de schietpartij op het Orbanplein in de nacht van 3 op 4 juli kwam een 23-jarige jongeman om het leven, terwijl twee andere mannen, 17 en 19 jaar oud, ernstig gewond raakten. Volgens verschillende media maken de feiten deel uit van een territoriumstrijd tussen twee drugsbendes maar dat wordt tegengesproken door de familie van het overleden slachtoffer. Die man had weliswaar strafrechtelijke veroordelingen opgelopen voor drugsfeiten maar had volgens zijn familie de banden met het drugsmilieu verbroken. De drie slachtoffers waren ook ongewapend, zo zegt de familie en wordt bevestigd door het Brusselse parket.

Afgelopen woensdag werden al twee twintigers onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat ze een rol zouden gespeeld hebben bij de schietpartij. Het gaat om twee jongemannen die geboren zijn in 1998. Eén van hen, Y.B., werd in verdenking gesteld voor moord en moordpoging als medeplichtige, en de tweede, B.H., voor mondelinge bedreigingen. Die laatste is vrijdag door de Brusselse raadkamer vrijgelaten terwijl de voorlopige hechtenis van Y.B. met een maand werd verlengd. 

Dieter Nijs