Dodelijke brand pas in 2020 voor hof van beroep

Jan Aelberts
Voor het Brusselse hof van beroep is het proces tegen een vrouw die haar eigen appartement in brand stak opnieuw uitgesteld. Nieuwe deskundigen zullen de vrouw eerst onderzoeken. Haar echtgenoot liet het leven bij de brand, maar zij ontkende dat ze hem wilde doden. De zaak zal binnen een jaar gepleit worden.

De 46-jarige Aysel T. werd in november 2017 veroordeeld tot 20 jaar cel voor brandstichting in haar eigen huis en moord op haar echtgenoot, die bij de brand omkwam. De brand deed zich voor op 25 mei 2016 in de Brusselse Laanbrugstraat. De vrouw had toegegeven dat ze brand had gesticht in haar appartement, maar ontkende dat ze haar echtgenoot wilde doden. Ze verklaarde dat ze wist dat de man in de kamer was, maar dat ze ervan uitging dat hij zou kunnen ontkomen. Naar eigen zeggen handelde ze uit emotie, nadat ze een nacht ruzie had gemaakt met haar man. Hij zou haar spullen in een zak hebben gestoken en haar verplicht hebben om het appartement te verlaten. Daarop had ze de zak met kleren in brand gestoken.

Meermaals uitgesteld

Volgens de rechter ging het echter om een doordachte beslissing, die niet goedgepraat kan worden als een reactie op de mogelijke provocaties van het slachtoffer. Volgens de rechters kon de vrouw ook weten dat er mensen aanwezig waren in het gebouw. Een buurvrouw van het koppel moest via het dak ontsnappen om aan de vlammen te ontkomen. De vrouw ging in beroep tegen het vonnis. Nadat de nieuwe deskundigen haar psychiatrische toestand onderzocht hebben zal de zaak behandeld worden. Eerder werd het proces al enkele keren uitgesteld om dezelfde reden. Op 14, 15 en 16 september wordt de zaak behandeld. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video