Dit zijn de 17 Nederlandstalige en 72 Franstalige verkozenen in het Brussels Parlement

Le parlement bruxellois.
photo_news Le parlement bruxellois.
De 17 Nederlandstalige en 72 Franstalige gekozenen voor het Brussel Parlement zijn bekend. De grootste partij van Brussel, PS, stuurt 17 politici naar het Parlement en verliest daarmee 4 zetels. 

Daarna worden nog aan Franstalige kant 15 politici gekozen voor Ecolo, dat zijn er zeven meer. De MR-fractie bestaat uit 13 politici en verliest zo vijf zetels. Défi en de PTB-fractie tellen telkens tien man. Défi verliest er twee en PTB wint er zo zes. CdH heeft zes verkozenen en verliest drie zetels ten opzichte van de huidige regering. 

Aan Nederlandstalige kant gaat Groen van drie naar vier zetels en hebben ze twee nieuwkomers bij. N-VA behoudt drie zetels, maar daar zijn ook twee nieuwe gezichten bij. Open Vld zakt van vijf naar drie zetels en CD&V van twee naar een. One.brussels stagneert op drie zetels, maar krijgt één nieuwkomer bij. PVDA en Agora doen hun intrede in het Parlement met elk één zetel. Vlaams Belang behoudt ook een zetel.

Bij Groen zijn uittredend Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt, uittredend Brusselse parlementslid Arnaud Verstraete, en nieuwkomers Juan Benjumea Moreno en Aziza Braeckevelt de gekozenen. Lijstduwer en uittredend lijsttrekker Bruno De Lille is er niet meer bij. Hij reageert teleurgesteld.“Twintig jaar lang mocht ik het gezicht zijn van Groen in Brussel en ik ben trots dat ik Groen mee heb kunnen opbouwen tot een partij met vier zetels. [...] Ik heb heel wat dingen kunnen doen waar ik ongelooflijk trots op ben en dan nu komen we eindelijk op het moment dat we de grootste zijn en ben ik er net niet bij. Dat vind ik erg jammer”, vertelt hij.

Voor Open Vld blijven uittredend Brussels minister Guy Vanhengel, uittredend Brussels parlementslid Carla Dejonghe en lijstduwer en uittredend Vlaams minister Sven Gatz op post. One.brussels-sp.a behoudt drie zetels: uittredend minister Pascal Smet, nieuwkomer Els Rochette en uittredend Brussels parlementslid Fouad Ahidar. N-VA heeft drie zetels met uittredend Brussels parlementslid Cieltje Van Achter en nieuwkomers Mathias Vanden Borre en Gilles Verstraeten. CD&V stuurt enkel uittredend staatssecretaris Bianca Debaets naar het parlement. Zowel Paul Delva als lijstduwer Brigitte Grouwels haalden het niet. Dominiek Lootens vormt ook de komende vijf jaar de eenmansfractie van Vlaams Belang. Ook PVDA-lijsttrekker Jan Busselen en zijn collega van Agora Pepijn Kennis zetelen voortaan in het Brussels Parlement.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.