Dit wordt het toekomstige, hypermoderne Schumanplein

Toekomstige Schumanplein
COBE & BRUT Toekomstige Schumanplein
Een voetgangers- en fietsvriendelijke plein met minder plaats voor de auto, zo gaat het Schumanplein eruitzien. De vergunning is ingediend en de werken beginnen in het najaar van 2020. Prijskaartje: 7,78 miljoen euro. 
Schumanplein nu
Google Maps Schumanplein nu

Het Schumanplein, één van de drukste rotondes van Brussel, krijgt een totale make-over. De bedoeling is om een open ‘ontmoetingsplein’ te maken dat fietsers en voetgangers op de eerste plaats zet. Het ontwerp is van de hand van het Deense architectenbureau COBE en het Brusselse BRUT, die in 2017 de uitgeschreven architectuurwedstrijd wonnen. Hun oorspronkelijke plannen werden het voorbije jaar verfijnd na overleg met de buurt.

Voetgangerszone

Het winnende  ontwerp is gebaseerd op cirkels die terugkeren. Het nieuwe plein wordt een komvormige ruimte met een moderne stalen structuur, waar bezoekers en bewoners kunnen wandelen. Rond het plein komt een grote voetgangerszone. Zo zal het Jubelpark verbonden worden met het plein via de Kleine Wetstraat en zal het vanuit het park tot aan het Raads- en Commissiegebouw autoloos worden. Rond het plein rijden, zal niet meer mogelijk zijn voor automobilisten, maar er is wel een busstrook voorzien. De stalen constructie zal aan de onderkant het plein weerspiegelen en wordt zo een unieke plek met zicht op de stad. Op het plein kunnen ook tal van evenementen georganiseerd worden.

De komende maanden loopt er een openbaar onderzoek. Zodra de vergunning groen licht krijgt, kunnen de werkzaamheden in de tweede helft van 2020 van start gaan. Het budget voor dit project bedraagt 7,78 miljoen euro. Het Brussels Gewest is verantwoordelijk voor de studie en de uitwerking van het project, Beliris voor de realisatie van de werken.

Toekomstige Schumanplein
COBE & BRUT Toekomstige Schumanplein
Toekomstige Schumanplein
COBE & BRUT Toekomstige Schumanplein
Toekomstige Schumanplein
COBE & BRUT Toekomstige SchumanpleinReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.