Discriminatie blijft probleem op Brusselse huurmarkt

Discriminatie blijft probleem op Brusselse huurmarkt.
Baert Marc Discriminatie blijft probleem op Brusselse huurmarkt.
Discriminatie is nog steeds sterk aanwezig op de Brusselse huurmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van professor Pieter-Paul Verhaeghe van de VUB-onderzoeksgroep ‘Interface Demography’. Vooral Noord-Afrikaanse, alleenstaande mannen en kandidaten met mentale beperking worden gehinderd in hun zoektocht naar een huurwoning.

Volgens het onderzoek worden mannen met een Noord-Afrikaanse naam in een vijfde van de gevallen gediscrimineerd ten opzichte van mannen met een Belgische naam. Kandidaten met een werkloosheidsuitkering worden in 23 procent van de testen systematische benadeeld in vergelijking met kandidaten met een loon van ongeveer dezelfde hoogte. Personen met een mentale beperking worden zelfs in 29 procent van de gevallen benadeeld.

Bij de gezinssamenstelling hangt de mate van discriminatie sterk af van het geslacht en de etnische afkomst. Voor kandidaten met een Belgische naam speelt de gezinssamenstelling amper een rol. “Maar bij kandidaat-huurders met een Noord-Afrikaanse naam lijkt de gezinssamenstelling wel een belangrijke rol te spelen: daar worden voornamelijk Noord-Afrikaanse, alleenstaande mannen gediscrimineerd en veel minder de Noord-Afrikaanse koppels of Noord-Afrikaanse vrouwen”, stelt professor Verhaeghe.

Het onderzoek richtte zich tijdens de eerste zeven maanden van 2019 op de private huurwoningenmarkt. Er werden 5.509 praktijktesten uitgevoerd via Immoweb en Zimmo. Daarbij werden vier discriminatiegronden getest: etnische origine, handicap, inkomensbron en gezinssamenstelling.

Deze resultaten bevestigen de bevindingen uit de nulmeting van 2017. De nieuwe meting toont geen aanwijzingen dat de discriminatie op de huurwoningmarkt in het Brussels Gewest verminderd is.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.