De garderobe van Manneken Pis

NU TOEGANKELIJK VOOR HET GROTE PUBLIEK

Bezoekers bewonderen enkele van de 133 kostuums, waarvan er heel wat uit het buitenland komen.
Foto's Baert Bezoekers bewonderen enkele van de 133 kostuums, waarvan er heel wat uit het buitenland komen.
Manneken Pis krijgt dit weekend zijn eigen museum vlakbij de fontein. In de 'GardeRobe MannekenPis' zullen 133 kostuums te zien zijn die ooit voor hem zijn gemaakt. Daarnaast krijgt de Manneken Pis-zaal in het Broodhuis op de Grote Markt een nieuw jasje aangemeten. Het originele beeld is er samen met de historische context van het beeldje te bezichtigen.

Op zo'n 400 jaar heeft het Brussels ketje al meer dan 960 kostuums gekregen. Tot nu toe werd een klein aantal van die kostuums in een kleine ruimte in het Broodhuis uitgestald, maar vanaf zaterdag krijgt de collectie een waardiger onderkomen in de Eikstraat. "De collectie leed op de Grote Markt onder plaatsgebrek en zichtbaarheid. Met deze verhuis wordt de collectie opgewaardeerd", aldus schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS).


In een pand in de Eikstraat op korte afstand van de fontein van Manneken Pis opent zaterdag dan de 'GardeRobe MannekenPis'. Zo zijn er 133 kostuums in zeven verschillende categorieën te bewonderen. "Een van de tentoongestelde kostuums is een replica van het oudst bewaard gebleven kostuum dat in 1747 door de Franse koning Lodewijk XV werd geschonken, ter compensatie van een poging tot diefstal van Manneken Pis door een aantal van zijn soldaten. Omwille van de kwetsbaarheid kan het originele met zilver- en gouddraad geborduurde zijde kostuum niet tentoongesteld worden", aldus museummedewerkster Sylvie Jacobs.

Baert Marc

Garderobe

Tot aan het begin van de 20ste eeuw telde de garderobe van Manneken Pis slechts enkele kostuums, maar sinds de jaren '80 wordt de collectie jaarlijks uitgebreid met zowat vijftien nieuwe exemplaren.


"Jaarlijks zijn er wel zo'n zestig aanvragen. Het college van de stad Brussel beslist uiteindelijk welke kostuums daarvan weerhouden worden. België heeft uiteraard de meeste kostuums vervaardigd, Frankrijk staat op plek twee. Japan is de verrassende derde. Daar zijn ze helemaal gek van Manneken Pis en hebben ze zelfs een aantal eigen exemplaren", aldus Jacobs. Ondertussen heeft ieder Europees land een kostuum uitgevaardigd en ook van daarbuiten zullen kostuums aangeleverd worden. Een van de opvallendste is bijvoorbeeld het kostuum Diablada. Dat is de traditionele Zuid-Amerikaanse dans van de duivel en het kostuum werd vervaarigd ter ere van het carnaval van Oruro in Bolivië.


Voor de officiële opening wordt zaterdag een groot volksfeest georganiseerd. Manneken Pis zal dan gehuld gaan in een kostuum dat hij droeg op een schilderij uit 1615. Het kostuum wordt aangeboden door de Ommegang. Het is de allereerste keer dat de vereniging een kostuum aan het plassend mannetje uitvaardigt.

Baert Marc
Baert Marc