De 711de Meyboom is dit jaar groener dan ooit tevoren

Philippe Close, burgemeester van Brussel tijdens de Meyboomviering van 2018
photo_news Philippe Close, burgemeester van Brussel tijdens de Meyboomviering van 2018
Op het kruispunt van de Zandstraat en de Broekstraat gaat op vrijdag de 711de Meyboomplanting door. Die boom wordt naar jaarlijkse traditie op 9 augustus voor 17 uur geplant, en krijgt dit keer ook een ecologische knipoog.

De traditie van de Meyboomplanting gaat terug tot 1213. Toen ontstond er een geschil tussen Leuven en Brussel, omdat de Leuvenaars het er niet mee eens waren dat de Brusselaars geen belastingen moesten betalen op bier. Na een veldslag, die gewonnen werd door de Brusselaars, kregen ze de eer om elk jaar de Meyboom te planten op 9 augustus voor 17 uur. Als ze daar niet in slaagden, dan ging die eer naar Leuven. 

Dit jaar wil de Meyboomviering jonger en groener worden. Zo zijn er nieuwe nieuwe piètjes te puut, ofwel paardjes die gedragen zullen worden door de jongste leden van De Gezellen van Sint-Laurentius. Daarnaast is dit jaar ook de Reuzenfamilie eregast en bant de organisatie volgens de nieuwe regels van de stad Brussel het wegwerpplastic van de stoet.

Zoals elk jaar wordt het feest ingezet door eerst de boom te gaan kappen in Ter Kamerenbos om 8 uur. Na een ronde door Brussel komt de boom aan op de Grote Markt om 14.30 uur, waar hij dan naar het kruispunt van de Zandstraat en de Broekstraat gedragen wordt en, hopelijk voor 17 uur, geplant wordt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.