Dag één van verbod op alcohol in voetgangerszone: meteen 71 boetes

Voetgangerszone: politie arresteert iemand die overlast bezorgt. Dit beeld dient ter illustratie.
Baert Marc Voetgangerszone: politie arresteert iemand die overlast bezorgt. Dit beeld dient ter illustratie.
De Politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft de afgelopen nachten al meteen controles uitgevoerd op het alcoholverbod in de voetgangerszone. Dat ging op 1 februari in. De politie schreef al meteen 71 boetes uit.

Het alcoholverbod ging vrijdag om middernacht in. “We hebben een aantal mensen ingezet om dat te controleren”, zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. “Voor middernacht traden zij preventief op door mensen te waarschuwen. Daarna werden er effectief boetes uitgeschreven. Ook in de nacht van zaterdag op zondag waren er controles.”

In totaal schreven de agenten 71 boetes uit. 38 tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag en 33 tijdens de volgende nacht. De politie deed ook een bestuurlijke aanhouding, maar die staat mogelijk los van het alcoholverbod. Wie betrapt wordt met alcohol in de voetgangerszone riskeert een boete tot 350 euro.

Overlast en vandalisme

Het alcoholverbod in de voetgangerszone werd in december goedgekeurd door de gemeenteraad van de Stad Brussel. Het loopt al zeker tot 1 augustus van dit jaar. Daarbij is het verboden om tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends alcohol te nuttigen. Het verbod geldt op de Anspachlaan en de zijstraten tussen Fontainas en het de Brouckèreplein. Het Muntplein, de Kleerkoperstraat en de Zuidstraat vallen er ook onder.

Het verbod kwam er na vele klachten over overlast en vandalisme in de voetgangerszone. Die werden toegeschreven aan overmatig gebruik van alcohol. “Als mensen, en zeker vrouwen, zich niet op hun gemak voelen in het centrum, dan moeten we daar iets aan doen”, zei burgemeester Philippe Close (PS) daar in het verleden over.