Daders ‘Tavernemoord’ krijgen tot 18 jaar cel

Baert Marc
Het hof van assisen van Brussel heeft de daders van de ‘Tavernemoord’ veroordeeld tot celstraffen van 10 en 18 jaar. Hoofddader Robert Frroku kreeg tien jaar omdat de jury rekening hield met verzachtende omstandigheden. Zijn voortvluchtige mededader kreeg een langere straf van 18 jaar.

Robert Frroku stak twintig keer. Zijn kameraad Xhyljan Perdoda acht. Zo doodden ze in augustus 2016 de 35-jarige Abdelaziz Bouhali in het beruchte Café & Taverne 54. Vermoedelijk hadden ze ruzie over drugs. 

Dankzij beelden van bewakingscamera’s en getuigenissen konden de speurders snel Robert Frroku identificeren als de belangrijkste dader. Hij werd op 19 augustus 2016 opgepakt door de Servische politie en later overgeleverd aan België. 

Blanco strafblad

De jury en de magistraten van het hof zagen verschillende verzachtende omstandigheden voor Frroku. Daardoor krijg hij een minder lange straf dan de dertien jaar die procureur-generaal Denis Goeman had gevraagd. In het arrest verwees het hof  naar Frroku’s blanco strafblad, zijn jonge leeftijd en het feit dat hij zijn moeder verloor. De beschuldigde hield zich ook aan de voorwaarden bij zijn voorwaardelijke vrijlating en hij toonde spijt.

Xhyljan Perdoda kreeg achttien jaar cel bij verstek. Er werd vlak na de feiten al een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, maar hij is tot vandaag voortvluchtig.