Crèches verhuizen naar Koekelberg

Comenius Campus, waar de nieuwe crèche komt
b2ai Comenius Campus, waar de nieuwe crèche komt
Drie Nederlandstalige crèches in Elsene en Sint-Gillis sluiten binnenkort de deuren. Ze worden door de Scholengroep Brussel verhuisd naar Koekelberg. De drie crèches staan nochtans in voor 20% van het totale aanbod Nederlandstalige crèches.

In de twee gemeenten sluiten binnenkort drie kinderdagverblijven van de Scholengroep: ’t Kruimeltje en Pino in Elsene, en Zonnebloem in Sint-Gillis. Dat is meer dan twintig procent van het huidige aanbod in de gemeenten. Toch is er ook goed nieuws. Het gaat immers om een verhuis, omdat de huidige infrastructuur van de crèches verouderd is. Het grootste deel wordt overgeheveld naar de Comeniuscampus in Koekelberg. Nochtans bleek onlangs dat het aantal Nederlandstaligen net in Elsene en Sint-Gillis het sterkst stijgt. “We betreuren het verlies van de plaatsen in de regio, net zoals het weinige overleg met de Scholengroep”, reageert het kabinet van staatssecretaris Debaets.

Nieuwe crèche

Er is ook goed nieuws, want er komt ook een nieuwe crèche met 44 plaatsen in Elsene, maar die zal pas klaar zijn tegen eind 2020. De nieuwe crèche maakt deel uit van een ruimer project nabij Flagey. 

Pino sluit al op 15 juli dit jaar, bij zowel Zonnebloem als ’t Kruimeltje valt het doek op 1 november. Het kabinet van Debaets heeft een overleg gevraagd met de Scholengroep en wil een voorstel op tafel leggen om een deel van de crèches een jaar langer open te houden in een soort uitdoofscenario. Zo zouden de  huidige kinderen kunnen blijven, maar zouden er geen nieuwe inschrijvingen meer zijn.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.