Conservatorium krijgt in 2026 broodnodige make-over

Een deel van de gevel staat al in de stellingen.
Baert Marc Een deel van de gevel staat al in de stellingen.
De datum en plannen voor de redding van het Conservatiorium liggen eindelijk op tafel . In 2023 start het grootschalige project om het muziekgebouw opnieuw in ere te herstellen.

Het gebouw van het Koninklijk Conservatorium bevindt zich al jaren in een zorgwekkende staat. Glorie en grandeur maakten plaats voor verval. Acht jaar geleden kwamen de eerste voorstellen voor een restauratie op tafel, nu gaat de eerste fase van start en over vijf jaar beginnen de werkzaamheden. “Het neoklassieke Converstatorium zag in 1832 het levenslicht en vormde de verbinding tussen het Koninklijk park en het Koningsplein, met uitzicht op het toekomstige Justitiepaleis”, zegt Brigitte D’Helft van het architectenbureau A.2R.C. “Op enkele aanpassingen na, zijn de beschermde gebouwen amper veranderd. In tegendeel, plaaster bladdert af, stukjes plafond komen naar beneden tijdens concerten en de akoestiek gaat er jaar na jaar op achteruit.” 

De bibliotheek en repetitieruimte die pas veel later werden toegevoegd, worden afgebroken. "In een nieuw gebouw, dat achter het Clysenaargebouw uitsteekt, krijgen die een nieuw onderkomen”, voegt Wouter Willems van FVWW architecten toe. “De gebouwen die wel beschermd zijn, krijgen een grondige restauratie zodat ze hun grandeur van weleer opnieuw uitstralen. Het majestueuze concertgebouw vormt een grote uitdaging. Niet alleen worden de brandveiligheid, ventilatiesystemen en akoestiek in de concertzaal verbeterd. Ook de bovenste balkons zullen tijdens concerten opnieuw toegankelijk zijn en wordt herschilderd.” Het unieke orgel uit 1890 wordt hersteld en er komt een extra kamermuziekzaal en orkestrepetitieruimte.” Een nieuw aangelegde binnentuin fleurt de hele site op en zal toegankelijk zijn via de Regentschapstraat en de Wolstraat. Studenten en bezoekers kunnen via de klassieke panden het muziekgebouw betreden. “De site moet een toegankelijke plek worden voor studenten, bezoekers, concertgangers en toeristen”, aldus Willems.

De concertzaal is de parel van het Conservatorium.
Baert Marc De concertzaal is de parel van het Conservatorium.

De werken starten in 2023 en zouden een goede 2,5 jaar in beslag nemen. Waar de studenten tijdens de verbouwingswerken les krijgen, is nog onzeker. “Angst overheerste toen ik in 2017 het roer als directrice overnam”, zegt directrice Kathleen Coessens. “Omdat de verhuis boven ons hoofd hing, bouwden we de activiteiten af. Maar daardoor trokken we geen nieuwe studenten meer aan. We werkten op drijfzand. Nu we weten dat we nog vijf jaar te gaan hebben alvorens we moeten verhuizen, kunnen we rustig op zoek naar een nieuwe locatie.” De restauratiewerken zullen een goede 60 miljoen kosten.

Het monumentaal orgel in de concertzaal
Baert Marc Het monumentaal orgel in de concertzaal
Schade aan het houtwerk in de concertzaal.
Baert Marc Schade aan het houtwerk in de concertzaal.
Ook in de concertzaal brokkelt er bezetsel af.
Baert Marc Ook in de concertzaal brokkelt er bezetsel af.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.