Concertzaal van 4,5 miljoen dreigt subsidies te verliezen

De Vaartkapoen (VK) heeft een negatief preadvies gekregen voor de toekenning van een Vlaamse cultuursubsidie voor haar concertwerking VK Concerts. Als die subsidie er effectief niet komt, dan vreest de muziekclub in hartje Molenbeek dat ze in 2017 de deuren moeten sluiten. De organisatie roept daarom iedereen op om op het internet hun steun voor de concerthal uit te spreken.

De VK in Molenbeek is al 27 jaar een referentie voor alternatieve muziekliefhebbers en is dé plek in Brussel om nieuwe artiesten te ontdekken voor ze echt groot worden. Zo traden er in het verleden bands als Rage against the Machine, Marilyn Manson en Skunk Anansie op lang voordat ze bekend waren. Maar de unieke concertzaal dreigt nu te verdwijnen omdat de VK een negatief preadvies gekregen heeft voor haar werkingssubsidies. "Op dit moment bedragen die subsidies nog 120.000 euro, maar vanaf 2017 zouden we dan ineens zonder vallen", vertelt concertcoördinator Sara Corsius. "Op dit ogenblik werken we al met een bijzonder klein team met vooral heel veel vrijwilligers. Als die subsidies wegvallen, dan moeten de boeken onherroepelijk toe."

Investering van 4,5 miljoen

In juni 2015 kreeg de VK nog goed nieuws van de VGC en Europa. Er werd toen beslist om 4,5 miljoen euro te investeren in de verbouwing van De VK. Zo zou er een nieuwe moduleerbare zaal, een caféruimte, een gemeenschapstuin en een artistieke laboruimte gecreëerd worden. De nieuwe Vaartkapoen zou dan midden 2019 opnieuw de deuren openen.


"We dreigen dus een prachtige concertzaal te krijgen waar geen enkele groep in kan spelen, een prachtige lege doos dus", aldus Corsius.


De vaartkapoen vroeg gisteren dan ook om op sociale media steun te betuigen met #vkforever.


Ook Stephane Lallemand, beter bekend als DJ Lefto, strijdt voor het voortbestaan van de concertzaal. "Jongeren uit de buurt helpen er mee met de werking en voelen er zich gewaardeerd. Naast een belangrijk cultureel aspect vervult de VK dus ook een sociale rol." (AMG)