Chillen op het dak van de Bozar? Dat kan vanaf volgende lente

Openluchtinstallatie Bozar
Baert Marc Openluchtinstallatie Bozar
Landschapsarchitect Bas Smets vormde de Baron Hortastraat aan de BOZAR vandaag om tot een artistieke installatie. Maar ook op het dak van het historische gebouw starten de werken vanaf 2 mei. Het dak moet een plek worden voor artistieke activiteiten en zou volgende lente afgerond zijn.

De werken zijn een onderdeel van grotere renovatieplannen. Het gebouw van de BOZAR, die de Art-Nouveau meester Victor Horta in 1920 bouwde is sinds 2002 bezig aan een grondige opknapbeurt. De Grote Zaal Henry Leboeuf kreeg zo in september een moduleerbare parterre. Maar nu wordt er ook buiten de muren van het gebouw nagedacht.

Landschapsarchitect Bas Smets bedacht een artistieke installatie in de Baron Hortastraat. ‘Horta Horizons’ kan je vandaag al gaan zien. De doodlopende straat die de boven met de benedenstad verbindt moet nu meer dynamiek brengen en van buitenaf de toon aangeven van wat er zich binnen in de BOZAR afspeelt. Deze tijdelijke installatie van twee jaar is een constructie in vijf verschillende niveaus, gemaakt met horizontale houten platformen, die de vorm van een amfitheater nabootsen. 

Openluchtinstallatie Bozar
Baert Marc Openluchtinstallatie Bozar

Aan het dak is er wat meer werk. Die is helemaal verouderd en liet onlangs nog water binnen sijpelen. “Ze gaan hem helemaal waterdicht maken en een bijkomende isolatielaag plaatsen, waarop betonnen tegels komen.” aldus Stéphane Vanreppelen, technisch directeur van de BOZAR. “De authentieke balustrades worden ook hersteld.” Het dak moet een ontmoetingsterras worden met een panoramisch zicht op het Koninklijk Paleis en de benedenstad. Zo had Victor Horta het ook gepland in zijn memoires. Hij wou het dak openstellen voor de bezoekers. 

Het renovatieproject omvat ook de restauratie van een dakappartement dat vroeger gebruikt werd als conciërgewoning. Dat appartement gaat als onderdak dienen voor artiesten.De renovatie van de platte daken en het appartement worden volledig gefinancierd door de Regie der Gebouwen met een budget van 1,6 miljoen euro.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.