Chef protocol trekt sluier oosterse prinses af

DIPLOMATIEKE REL TUSSEN STAD BRUSSEL EN AMBASSADE QATAR

Als chef protocol van de stad Brussel begeleidt Jean-Marie Pire vaak hoge gasten, zoals hier koningin Mathilde en haar kroost.
Kos Als chef protocol van de stad Brussel begeleidt Jean-Marie Pire vaak hoge gasten, zoals hier koningin Mathilde en haar kroost.
De chef protocol van de stad Brussel heeft een diplomatieke rel ontketend door op straat de sluier af te rukken van een prinses van Qatar. Jean-Marie Pire (60) wilde duidelijk maken dat een nikab in ons land verboden is. De vrouw diende een klacht in. "Ik geef toe dat het niet mijn slimste zet is."

Jean-Marie Pire is niet om het even wie. Als chef protocol van de stad Brussel ontvangt hij vooraanstaande personen op het stadhuis, onder wie ook staatsleiders. Zo kwam hij ook al meermaals in contact met koning Filip en koningin Mathilde. Van de man wordt verwacht dat hij de bezoeken in goede banen leidt en alles vlekkeloos doet verlopen. Hij is ondertussen zestig en doet de job naar eigen zeggen al tien jaar. Maar Pire lapte de protocollaire regels aan zijn laars toen hij donderdag, buiten zijn werkuren, door de stad aan het wandelen was. In de Violetstraat, vlak bij de Grote Markt, kruiste hij drie vrouwen gehuld in een nikab, een sluier die het hele gezicht bedekt en alleen de ogen vrijlaat. Eén van hen sprak Pire aan. "Ze vroeg in het Engels de weg naar de Grote Markt", vertelt hij. "Ik antwoordde daarop dat ik niet met vrouwen spreek van wie ik het gezicht niet zie. Op die manier probeerde ik duidelijk te maken dat een nikab dragen in ons land verboden is. Toen ze me niet begrijpend aankeek, heb ik haar sluier afgetrokken. Ik had dat niet mogen doen, ik geef het toe, maar wat zij deed was ook niet wettelijk."


Uit goede bron vernamen we dat Pire dronken zou zijn geweest op het moment van de feiten. Maar zelf ontkent hij dat. "Het was drie uur in de namiddag! Trouwens, ik drink nooit."


Niet alleen had Pire de vrouw beledigd, door zo bruut te reageren, op de koop toe had hij haar verwond. Door aan de sluier te trekken, had de man per ongeluk haar oorbellen mee afgerukt waardoor haar oorlellen onder het bloed zaten. En alsof het allemaal nog niet erg genoeg was, kreeg Pire achteraf ook te horen dat de vrouw een vooraanstaande dame is in Qatar, een oliestaat in het Midden-Oosten. Ze mag zich als prinses laten aanspreken, al is het niet helemaal duidelijk in welke mate ze verbonden is met de koninklijke familie daar. De vrouw geniet alvast voldoende aanzien om meteen een hoge functionaris van de ambassade op de stad Brussel af te sturen. Ze diende ook klacht in bij de politie.

Boete

Het parket van Brussel bevestigt dat er een pv werd opgesteld voor slagen en verwondingen. De vrouw zelf zal wel een boete moeten betalen voor het dragen van de nikab, aangezien de wet in ons land effectief verbiedt om je gezicht te bedekken.


De chef protocol zit ondertussen heel erg verveeld met de zaak. "Ik had het niet mogen doen, dat besef ik nu maar al te goed", geeft hij toe. "Maar wie denkt nu ook dat het om een vooraanstaand figuur uit Qatar gaat? Het had mijn daad nog niet goedgekeurd, maar toch. En dan moet je weten dat de ambassadeur een goede vriend is van mij. Ik ken hem zeer goed."


De ambassade van Qatar bevestigde donderdag het incident, maar wilde er verder niets meer over kwijt.