Chatten met Kompany...
...genieten van Ibrahimovic

BX BRUSSELS BEZORGT 36 VOETBALLERTJES TOPWEEKEND IN PARIJS

Kilian Martinage mag Rode Duivel Kompany via videochat enkele vragen stellen.
Jan Aelberts Kilian Martinage mag Rode Duivel Kompany via videochat enkele vragen stellen.
BX Brussels, het project van Rode Duivel Vincent Kompany, is afgelopen weekend in het kader van #MyParisMyBrussels met 36 voetballertjes afgezakt naar Parijs. Ze ontmoetten er hun leeftijdsgenoten van de Académy Bernard Diomède, speelden enkele wedstrijden tegen elkaar en konden via een videochat ook vragen stellen aan Kompany himself. Hoogtepunt was zonder twijfel de overwinning van Paris Saint-Germain (6-0), die de voltallige groep in het Parc des Princes mocht volgen.

Eind 2015 startte BX Brussels een samenwerking met de Académy Bernard Diomède, van de gelijknamige voormalige Franse wereldkampioen. De twee voetbalscholen, die de sport gebruiken om jongeren te helpen bij hun sociale integratie en opvoeding, kwamen met elkaar in contact via het integratieprogramma van de stichting Engie, en besloten om de samenwerking te laten uitmonden in een uitwisseling. "De academie in Parijs werkt intensief met 75 Parijse jongeren, die er ook op internaat zitten", zegt Cathy Van Remoortere, social manager van BX Brussels. "Ze worden van dichtbij gevolgd, zowel op school als in het voetbal. Het grote verschil is dat BX Brussels met liefst duizend jongeren werkt."


Van die duizend jongeren werden er 36 tussen 11 en 17 jaar geselecteerd, om in de lichtstad hun leeftijdsgenoten te ontmoeten. "Om de selectie op een eerlijke manier te laten verlopen, hebben we in de club een camera geïnstalleerd", vervolgt Van Remoortere. "Voor het oog van die camera moesten de jongeren drie vragen beantwoorden, en zo bewijzen waarom zij het verdienden om naar Parijs te gaan. Vervolgens hebben we via verschillende workshops rond woord, foto en film naar deze uitstap toegewerkt."

De jonge voetballertjes schreeuwen Ibrahimovic naar de overwinning tegen Caen.
Jan Aelberts De jonge voetballertjes schreeuwen Ibrahimovic naar de overwinning tegen Caen.

Stadsspel

De groep vertrok vrijdagavond met de bus richting Parijs, en verbleef het hele weekend in de Académy. Zaterdagochtend stond een kennismaking met de Parijse leeftijdsgenoten op de planning. "In de voormiddag hebben ze enkele kennismakingsspelletjes gespeeld, en daarna zijn ze in verschillende gemengde groepen vertrokken voor een stadsspel", zegt social coach Gijs Leven. Het hoogtepunt werd evenwel de wedstrijd van Paris Saint-Germain tegen Caen, in het Parc des Princes. De Brusselse jongeren zagen idolen als Ibrahimovic, Cavani en Di Maria schitteren in een spektakel dat op 6-0 eindigde voor de thuisploeg. "Het is leuk om andere jongeren te ontmoeten en Parijs te ontdekken, maar die match was het absolute hoogtepunt", bevestigt de 16-jarige Adrien Stas uit Peutie.


Voetbal is dan wel de grootste gemeenschappelijke interesse, maar de jongeren zijn ook verbonden op een ander vlak: de aanslagen in Parijs en Brussel. "Al hebben we het daar niet over gehad", aldus Adrien. "We zijn hier om ons te amuseren en om Parijse leeftijdsgenoten te leren kennen. De aanslagen hebben we achter ons gelaten." Dat bevestigt ook social coach Gijs. "De aanslagen zijn eerder gecamoufleerd ter sprake gekomen", klinkt het. "Zo wilden sommige jongeren weten of de metro alweer rijdt, maar veel verder dan dat ging het niet. Bijna al deze jongeren zijn nog nooit buiten Brussel geweest. Zij willen vooral van deze uitstap genieten."

Ibrahimovic.
Photo News Ibrahimovic.

Vragenronde

Zondagvoormiddag konden de jongeren zich tonen tijdens drie voetbalwedstrijden. Op het veld werd voor iedere vierkante meter geknokt, terwijl langs de lijn een geweldige sfeer hing. In de namiddag kwam iedereen samen in het auditorium van de Académy voor de prijsuitreiking, maar ook voor een vragenronde met Bernard Diomède én Vincent Kompany. De Rode Duivel had er net een training opzitten met Manchester City en begroette de jongeren via videochat. Zes jongeren mochten vervolgens enkele vragen stellen aan de (ex-)internationals. Kompany beloofde dat hij snel eens naar een wedstrijd zou komen kijken, noemde Messi de beste aanvaller waar hij al tegen gespeeld had en bevestigde dat hij hard aan zijn comeback gewerkt heeft. Ook op de vraag waarom hij BX Brussels opgericht heeft, had Kompany een duidelijk antwoord. "Ik wilde een club creëren die Brussel vertegenwoordigt", klonk het. "In deze club wil ik mijn visie doorduwen over hoe een moderne voetbalclub moet functioneren. Met BX Brussels wil ik een positieve boodschap naar buiten brengen, en tonen dat er in Brussel ook positieve dingen gebeuren." Kilian Martinage (11) was een van de gelukkigen die de Rode Duivel mocht interviewen. "Ik was enorm zenuwachtig", bekent hij. "Er was heel wat volk in de zaal, en Vincent Kompany is samen met Lionel Messi mijn favoriete speler. Ik heb hem vroeger al eens ontmoet, maar dit was toch enorm speciaal."


De samenwerking met de Académy Bernard Diomède is na deze uitstap niet afgelopen. De jeugdspelers van BX Brussels zullen volgend jaar hun Parijse leeftijdsgenoten in Brussel ontvangen.

Geen bezoek aan Parijs zonder Eiffeltoren.
Jan Aelberts Geen bezoek aan Parijs zonder Eiffeltoren.
De jongeren vuren elkaar aan tijdens een van de wedstrijdjes tussen Brussel en Parijs.
Jan Aelberts De jongeren vuren elkaar aan tijdens een van de wedstrijdjes tussen Brussel en Parijs.
Jan Aelberts