Chaos op het spoor in Brussel: ook morgen minder treinen

De situatie vanmorgen in Halle.
Twitter De situatie vanmorgen in Halle.
Wie morgen de trein wil nemen, zal pas ‘s ochtends via de website of de app van spoorwegmaatschappij NMBS kunnen zien of zijn trein al dan niet rijdt. “De routeplanner zal pas morgenvroeg volledig up-to-date zijn”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Al minstens tijdens de ochtendspits zullen er minder treinen rijden, meldt de NMBS. De P-treinen (piekuurtreinen), S4- en S10-treinen rijden helemaal niet. Tussen Antwerpen en Brussel rijden er maar twee in plaats van vier IC-treinen per uur. Maar het kost tijd om de details per trein in te voeren in de routeplanner. Die zal dus pas morgenochtend volledig bijgewerkt zijn.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dat er minder treinen rijden, heeft te maken met de gevolgen van een brand dinsdagochtend in een seinhuis in Brussel-Noord. Door de brand was het treinverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid in volle ochtendspits anderhalf uur onderbroken in beide richtingen. 

Sommige treinen werden omgeleid via het oostelijke en het westelijke ringspoor, andere werden gewoon afgeschaft. Pendelaars kregen de raad om zoveel mogelijk tram, bus en metro te nemen. Op vertoon van je NMBS-vervoersbewijs mocht je gratis de bus, tram of metro van de MIVB gebruiken om binnen Brussel te reizen tot je bestemming.

Nog altijd zware hinder

Technici hebben inmiddels alle sporen weer beschikbaar kunnen maken, maar de beperkingen voor het treinverkeer in de hoofdstad blijven. Reizigers moeten dus nog steeds rekening houden met forse vertragingen of afschaffingen. 

De brand in Brussel-Noord heeft vooral schade aangericht aan de stroomtoevoer naar de bovenleidingen. “Door schade aan kabels en voedingsposten wordt een deel van de stroomtoevoer vanuit Brussel-Zuid overgenomen. We zitten daardoor niet op de volledige stroomcapaciteit”, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

Aangepaste dienstregeling

De NMBS heeft daarom een aangepaste dienstregeling met minder treinen opgesteld. Voor de rest van de dag zijn álle P-treinen (piekuurtreinen) vanuit Brussel en ook verschillende andere verbindingen geschrapt. “We hebben er nog geen zicht op wanneer alles hersteld zal zijn”, zegt Petit. “Onze mensen blijven de hele dag en komende nacht voortwerken. Het is afwachten.”  

Naast alle P-treinen vanuit Brussel zijn ook de S4- en S10-treinen geschrapt, zo staat op de website van de NMBS te lezen. Ook op de andere S-lijnen zijn er wijzigingen, en enkele IC-treinen richting Brussels Airport rijden niet verder dan Brussel-Noord. De NMBS adviseert om aandachtig te luisteren naar de aankondigingen in de stations en de NMBS-app te raadplegen.

Overzicht van de aanpassingen:

* Alle P-treinen richting Brussel zijn afgeschaft. Dat betekent dat ook ‘s avonds een aantal van die treinen (vanuit Brussel dan) mogelijk niet zal rijden
* de S4-treinen Brussel-Luxemburg - Jette - Aalst rijden niet
* de S10-treinen Brussel-Zuid - Dendermonde rijden niet
* van de S1-treinen (Nijvel-Antwerpen) rijdt maar de helft. Vanuit Nijvel worden ze bovendien beperkt tot Brussel-Zuid en vanuit Antwerpen-Centraal tot Schaarbeek
* ook van de S2-treinen (tussen ‘s-Gravenbrakel en Leuven) wordt de helft geschrapt. De treinen worden vanuit Leuven beperkt tot Schaarbeek en vanuit ‘s-Gravenbrakel tot Brussel-Zuid
* de S6-treinen Aalst-Schaarbeek worden beperkt tot Halle (en rijden dus niet verder naar Schaarbeek)
* de S8-treinen tussen Louvain-la-Neuve en Brussel-Zuid worden vanaf Brussel-Schuman omgeleid naar Schaarbeek
* de IC-treinen Brussel-Zuid - Antwerpen-Centraal zijn afgeschaft. Reizigers kunnen gebruikmaken van de IC-treinen tussen Charleroi en Antwerpen-Noorderdokken of Essen. Deze treinen zullen bijkomend stoppen in Vilvoorde, Mechelen-Nekkerspoel, Mortsel-Oude-God en Schaarbeek
* ook de IC-trein Binche-Turnhout zal onderweg halthouden in Schaarbeek
* de IC-treinen Bergen-Brussels Airport Zaventem en Doornik-Brussels Airport Zaventem worden beperkt tot Brussel-Noord. De andere treinen van en naar Brussels-Airport-Zaventem rijden zoals normaal

Dakloze

De oorzaak van de brand? Een dakloze heeft vermoedelijk een vuurtje willen aansteken in de buurt van de seinkast. Dat is evenwel nog niet officieel bevestigd. “We hebben een opsporingsonderzoek geopend naar de oorzaak”, stelt substituut Denis Goeman van het Brusselse parket. 

Volgens het parket werd de brand rond 06.15 uur opgemerkt en was er sprake van dikke zwarte rook. Politie en brandweer waren snel ter plaatse om het vuur te blussen en de omgeving te beveiligen. Drie treinen moesten geëvacueerd worden, aldus de parketwoordvoerder.

Foto's Brandweer: brand in seinkast
Baert Marc Foto's Brandweer: brand in seinkast
BELGA_HANDOUT
Dieter Nijs126 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Pironet

  Waarom steeds de vakbonden vermelden bij zulke feiten? Men kan hen soms zaken kwalijk nemen uit frustratie die al dan niet terecht is. Maar deze affaire heeft niks met vakbonden te maken. Infrabel heeft een groot gebied te controleren en ze trachten dat naar behoren te doen. Maar waar een wil is , is meestal ook een weg. In plaats van te vragen waarom een dakloze op die plaats raakt, kan je ook vragen waarom in 2019 nog mensen zulke plaatsen moeten opzoeken uit ellende.

 • Roger Cooks

  Er wordt daar zeker goed gecontroleerd dat een schooier zomaar aan een seinhuis een communicatiekast in brand kan steken.

 • Katrien Melckenbeeck

  Feit : infrastructuur ligt bij Infrabel. Ook een feit: zowel die als NMBS kan mismanagement aangesmeerd worden. Maar heren politici : denkt u nooit eens na wat het teweegbrengt als u weer maar eens geld pompt in die bedrijven maar niets structureel veranderd? Of weer eens iemand politiek benoemt binnen deze bedrijven? En welke grote visionair had dat lumineus idee om de Noord-Zuid verbinding te maken? Daar moeten we nu de gevolgen van dragen... allen eerst naar Brussel i.p.v. er rond!

 • Eddy DESMET

  Vandaag een vertraging van 78 minuten. Eenmaal in Brussel-Zuid : te voet van het station Brussel-Zuid naar Brussel-Noord en dan nog 10 minuten stappen naar de bestemming. Een echte hondsdag. Hopelijk kan men de brandstichters vatten. Voor mijn part mogen ze bijzonder zwaar gestraft worden en bij voorkeur een enorme rekening gepresenteerd krijgen.

 • Francine vanderstraeten

  Met deze, mijn medeleven voor alle pendelaars die alle dagen naar Brussel moeten, met trein, tram, auto of fiets - Een stad dat je op alle mogelijke manieren moet vermijden.