Celstraf met uitstel voor afrekening in prostitutiemilieu

Kujtim Puci
BELGA Kujtim Puci
Het assisenhof in Brussel heeft Kujtim Puci veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan drie met uitstel, voor de moord op Klaudjo Alushi (25). Beide Albanezen waren pooiers en hun respectievelijke vriendinnen waren concurrenten in het Brusselse prostitutiemilieu.

Op 4 april 2012 was rond 00.40 uur een gevecht uitgebroken tegenover café King Bar in de Livornostraat in Sint-Gillis, in de buurt van de Louizalaan. Klaudjo Alushi (25), zonder vaste verblijfplaats in België, werd er enkele minuten later dood aangetroffen. Hij had verschillende messteken gekregen. Zijn broer Emiljano, die bij hem was op het ogenblik van de steekpartij, gaf de namen van de daders aan de politie. Volgens een getuige hield het gevecht verband met de concurrentie die de vriendinnen van Alushi en Kujtim Puci elkaar aandeden in de prostitutie op de Louizalaan.

Verstek

In 2014 werd Kujtim Puci al bij verstek veroordeeld tot 30 jaar cel. Zijn broer Arben was toen wel aanwezig op het proces en kreeg een gevangenisstraf van achttien jaar. Een derde beschuldigde, Hajdar Allajbej, werd bij verstek tot 28 jaar cel veroordeeld en wordt nog steeds gezocht. Kujtim werd geseind en opgepakt waarna hij prompt verzet aantekende tegen de uitspraak bij verstek. Met succes want de jury zag -na het horen van zijn verdediging- genoeg verzachtende omstandigheden om de straf te reduceren naar een celstraf van 5 jaar, waarvan 3 met uitstel. 

Niet gedood

Zijn advocaten Jean-Philippe en Quinten Mayence hadden de jury een resem verzachtende omstandigheden aangereikt. Zo was Puci volgens hen enkel een mededader en zeker niet de hoofddader. De jury had oren naar hun argumenten. "De beschuldigde heeft door onthouding deelgenomen aan het misdrijf. Hij is niet de actieve dader geweest en heeft het slachtoffer niet doodgestoken. Hij was wel aanwezig bij de feiten en heeft niets gedaan om de dodelijke steekpartij te voorkomen. Bovendien moet rekening gehouden worden met zijn blanco strafregister, zijn jonge leeftijd en het feit dat indertijd in zijn omgeving de enige manier om conflicten op te lossen met geweld was." 

Dat de beschuldigde  sinds de feiten een foutloos parcours heeft gereden speelde ook in zijn voordeel. "Ondanks dat hij in de illegaliteit leefde, heeft hij toch een stabiel gezinsleven met vrouw en kind op poten gezet. Hij heeft oprecht spijt van wat gebeurd is en heeft de criminaliteit de rug toegekeerd. Door de enorme gunst van het uitstel moet hij dit leven kunnen voortzetten."

* Quentin Mayence
Photo News * Quentin Mayence
Assisenhof
Photo News Assisenhof
Quentin Mayance beschuldigde Kujtim Puci
BELGA Quentin Mayance beschuldigde Kujtim PuciReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.