Carles Puigdemont verzet zich tegen overlevering aan Spanje

Puigdemont
Baert Marc Puigdemont
De Brusselse raadkamer buigt zich op 29 oktober over het Europees aanhoudingsbevel (EAB) tegen Carles Puigdemont. De voormalige minister-president van Catalonië heeft zich gisteren aangeboden bij de Federale gerechtelijke politie van Brussel en werd van zijn vrijheid beroofd. Vanochtend liet de Brusselse onderzoeksrechter Puigdemont vrij onder voorwaarden.

Begin deze week liet het Spaanse hooggerechtshof een nieuw Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitvaardigen tegen de separatistische leider. Spanje wil Puigdemont vervolgen omdat hij in 2017 een referendum hield over de Catalaanse onafhankelijkheid.

Gisteren heeft Puigdemont zich vrijwillig aangeboden bij de federale gerechtelijke politie van Brussel en werd hij van zijn vrijheid beroofd. In aanwezigheid van zijn advocaat kwam hij onder het Europees aanhoudingsbevel te staan. Het parket van Brussel vorderde vervolgens een onderzoeksrechter om uitvoering te geven aan het Europees aanhoudingsbevel.

In de loop van de namiddag is Puigdemont voor de Brusselse onderzoeksrechter verschenen bij de Nederlandstalige rechtbank voor een verhoor. De ondervraging van Puigdemont werd geschorst om sommige verificaties uit te voeren. De Catalaan werd vervolgens vrijgelaten onder voorwaarden. 

Aan de vrijlating zijn wel voorwaarden verbonden: zo moet de Catalaanse voorman beschikbaar blijven van het gerecht en mag hij ons land niet verlaten zonder toestemming.

Puigdemont verzet zich tegen zijn overlevering aan Spanje, zodat het nu de raadkamer is die moet beslissen of het EAB uitvoerbaar verklaard wordt. Die zitting zal op 29 oktober plaatsvinden, meldt het Brusselse parket. Als het aanhoudingsbevel uitvoerbaar wordt verklaard, zal Puigdemont aan Spanje worden overgeleverd om daar terecht te staan.

Het is al de derde keer dat ons land een Europees aanhoudingsbevel uit Madrid ontvangt om Puigdemont snel over te leveren. De vorige twee keer, in 2017 en in 2018, strandden de verzoeken als gevolg van juridisch getouwtrek, onder meer over de voorwaarden van overlevering.

De zitting van vandaag vond uitgerekend plaats op de dag van de nationale staking in Catalonië, waarop honderdduizenden Catalanen zullen protesteren in Barcelona.

Puigdemont was in 2017 een van de belangrijkste separatistische leiders die een illegaal referendum organiseerden, waarbij voornamelijk separatisten kwamen stemmen. Veertig procent van de Catalaanse stemgerechtigden bracht een stem uit, en Puigdemont riep enige tijd later de onafhankelijkheid uit. Dit bracht Madrid ertoe het bestuur in Catalonië een tijdlang over te nemen en om Puigdemont aan te houden. Puigdemont vluchtte echter naar België, waar hij zich vestigde in een villa in Waterloo.

De separatistische leiders die Spanje niet ontvluchtten, werden begin deze week nog veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 13 jaar.

Puigdemont
Baert Marc Puigdemont46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van den Bulck

  Tuurlijk wil die lafaard hier blijven. Leeft hier als God in Frankrijk. Zou nog steeds eens willen weten wie die luxevilla van meer dan € 4000 per maand betaalt, om van de rest nog maar te zwijgen !

 • Freddy Madou

  Wat België zich allemaal aantrekt uitleveren en gedaan er mee, dat hij zijn problemen zelf oplost.

 • Kim De Zutter

  Dat het parket zich op die manier gedraagt en de man ook maar even van zijn vrijheid berooft maakt hen even grote criminelen als de spaanse overheid.

 • Miguel Nieto

  Mensen lief wnnr gaan jullie eens beseffen dat de politiekers in Spanje niet veroordeeld zijn voor hun politieke ideeën!!!! Wel voor het verduisteren en onterecht gebruik maken van belastinggeld en opruiing. Houd gijle maar Pokémon hij zal jullie helpen met de onafhankelijkheid en dan gaan lopen.

 • Erik DE WAELE

  De federale justitie zal de man uitleveren!!!! De federale regering heeft schrik (ook de EU) dat nog andere streken onafhankelijk willen worden! Vlaanderen (De melkkoe van de Walen) de Basken(de door Spanje en Frankrijk vervloekte) de Schotten (de door Londen gevreesden) en nog anderen.