BX Brussels leert voetballertjes Nederlands

De spelers van BX Brussels zullen deels in het Nederlands training krijgen.
Foto Marc baert De spelers van BX Brussels zullen deels in het Nederlands training krijgen.
BX Brussels, de voetbalclub van Rode Duivel Vincent Kompany, wil tegen eind 2016 dat zijn coaches een kwart van de trainingen in het Nederlands geven. Het Brusselse Huis van het Nederlands ondersteunt de club bij het project. "De voertaal nu is voornamelijk Frans, maar ook het Nederlands moet een vaste plaats krijgen", aldus Nizar Ujayli, taalcoördinator bij BX Brussels.

De club van Vincent Kompany wil met het nieuwe project rond meertaligheid de persoonlijke ontwikkeling van de BX-voetballertjes ondersteunen. Tot vorige week verliepen alle trainingen in het Frans, maar met de steun van het Huis van Nederlands wil het daar verandering in brengen. Zeven coaches, die 5- tot 9-jarige voetballertjes onder hun hoede hebben, zullen het traject volgen. De Franstalige trainers kregen vormingen in het voetbalnederlands en de Nederlandstalige trainers kregen een vorming waarin ze leerden om duidelijk Nederlands te spreken met niet-Nederlandstaligen. Ook de ouders van de spelertjes zullen betrokken worden in het taalproject. "Tijdens deze pilootfase werken we voornamelijk met de coaches en spelers van de jongste categorieën", aldus Ujayli.

Mogelijk ook Engels

Het project wordt ondersteund door minister Sven Gatz, bevoegd voor Brussel in de Vlaamse regering. "Naast Nederlands leren moeten kinderen de taal ook kunnen oefenen en gebruiken. Dit initiatief geeft jonge voetballertjes de mogelijkheid om dat al voetballend te doen. De kennis van het Nederlands is een troef. Het zorgt ervoor dat jongeren ook naast het veld zullen scoren."


De testfase wordt eerst opgezet bij de jongste spelers. Vanaf volgend seizoen wil de club het project uitbreiden naar oudere spelersgroepen en daarna gaan ze mogelijk ook met het Engels aan de slag. (AMG)