Buurthuizen in Brussel bezoeken sociaal geïsoleerde mensen: “Veel water drinken en thuis blijven is de boodschap”

Hittegolfplan - Buurthuizen Brussel: bewoners krijgen uitleg wat ze best kunnen doen tegen de hitte
Baert Marc Hittegolfplan - Buurthuizen Brussel: bewoners krijgen uitleg wat ze best kunnen doen tegen de hitte
De stad Brussel activeerde deze week nog het hittegolfplan. Vrijwillige teams van de Buurthuizen van Brussel-Stad kregen de opdracht om te bellen en indien nodig langs te gaan bij sociaal geïsoleerde mensen. Het plan wordt opgestart zodra de temperatuur boven de 28 stijgt. Donderdag steeg de thermometer tot 40 graden in Brussel. We liepen mee met een team van Buurthuis Mellery in Laken. 

Burgemeester van Brussel-Stad Philippe Close (PS), heeft eerder deze week de hittegolfplan geactiveerd. Close rekende vooral op de solidariteit van de Brusselaars. “Er gaat niets boven direct contact tussen een persoon en zijn of haar buren om er zeker van te zijn dat alles goed gaat”, zei hij in de persmededeling. Daarnaast werd er ook een gratis nummer beschikbaar gesteld om in contact te komen met de Buurthuizen die indien nodig huisbezoeken doen. 

Buurthuis Mellery in Laken is toevallig net naast de Lakense Haard, een woongelegenheid voor senioren van het OCMW. “Omdat het Buurthuis en de wooncomplex net naast elkaar zijn krijgen we veel inwoners over de vloer en is het voor ons ook gemakkelijker om eens te gaan kijken hoe het met de ouderen gaat die hier wonen”, zegt Alexis Coteur verantwoordelijke communicatie bij de Buurthuizen. 

Hittegolfplan - Buurthuizen Brussel: Het belangrijkste is natuurlijk veel water drinken
Baert Marc Hittegolfplan - Buurthuizen Brussel: Het belangrijkste is natuurlijk veel water drinken

Iella (102) : “Ik klaag niet over de hitte.”

We komen eerst aan bij Iella (102), een Serbische vrouw, die sinds april bij het OCMW woont. Ondanks haar leeftijd kan ze zelfs beter om met de warmte dan de meeste onder ons. Ze ziet er vrolijk uit en is waarschijnlijke ook de enige persoon die niet over de warmte klaagt. Twee studenten van de Buurthuizen, Dounia en Shahinaze, en de directrice  komen bij haar binnen om te zien hoe ze het doet met de warmte. Ze geven haar een papiertje met wat tips en schenken haar een glas water aan. Ze hebben ook twee lege flessen, die ze voor haar vullen en in de koelkast zetten. “Het is vooral belangrijk dat we met hen praten en vragen of ze iets nodig hebben. We kunnen bijvoorbeeld voor haar naar de winkel gaan zodat ze zich niet hoeft te verplaatsen,” zeggen de twee studenten. Iella vertelt ons dat ze wel goed tegen de warmte kan. “Het hittegolfplan verhindert mij niet om naar buiten te komen. Ik heb de warmte graag, ik kan eerder niet tegen de koude.”

Hittegolfplan - Buurthuizen Brussel: bewoner krijgt uitleg wat ze best doen tegen de hitte
Baert Marc Hittegolfplan - Buurthuizen Brussel: bewoner krijgt uitleg wat ze best doen tegen de hitte

Hector (75): “Elke dag drink ik zwarte, warme koffie om af te koelen.”

Hector uit Aalst kan veel minder tegen de warmte. “Ik woon hier al 21 jaar en een verpleegster komt hier elke dag om mij te wassen als het zo warm is.” Hij drinkt ook twee flessen water per dag, maar zijn truc om de hitte minder te voelen is warme zwarte koffie. “Warme koffie drink ik elke dag tegen de hitte, ik heb hier een hele kan staan die ik de dag zelf nog helemaal opdrink.” ‘s Namiddags gaat hij ook niet meer naar buiten, dan volgt hij de tips van het hittegolfplan en doet hij zijn rolluiken dicht. “Normaal gezien wandel ik veel, maar nu in deze hitte gaat dat niet meer. Ik heb ook astma waardoor ik nog meer moeilijkheden heb om te ademen.”

Hittegolfplan - Buurthuizen Brussel: Met koffie en water verslaat Hector de hitte.
Baert Marc Hittegolfplan - Buurthuizen Brussel: Met koffie en water verslaat Hector de hitte.

Geen spectaculaire opnames

De Brusselse ziekenhuizen zagen donderdag ook niet spectaculair meer opnames door de hitte. Dat leert een rondvraag bij de ziekenhuizen. In het UCL Saint-Luc was het zelfs kalmer dan normaal. “Door het bouwverlof en de vakantie worden er minder mensen aan de zone blootgesteld”, zegt Sylvain Bayet van het ziekenhuis. “Het kan wel dat we de komende dagen meer drukte zien want uitdroging is een probleem dat zich opbouwt over meerdere dagen, zeker bij oudere mensen.”

Ook in Kliniek Sint-Jan was er absoluut geen sprake van een overrompeling. “We ontvingen enkele toeristen, zij zijn toch minder op de hoogte van hoe warm het is”, zegt woordvoerster Florence Feys. “We zien dat de bevolking goed geïnformeerd is. Mensen blijven binnen en houden het koel. Op straat zie je bijna niemand in Brussel.”

Hittegolfplan - Buurthuizen Brussel: Zelfs bij deze hitte behoudt Hector zijn goed humeur
Baert Marc Hittegolfplan - Buurthuizen Brussel: Zelfs bij deze hitte behoudt Hector zijn goed humeur
Hittegolfplan - Buurthuizen Brussel
Baert Marc Hittegolfplan - Buurthuizen BrusselReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.