Buurtcomité protesteert met festival tegen gevangenis

Organisatoren willen debat aanzwengelen

De bar en de keuken van het protestfestival, aan de rand van het terrein van de toekomstige megagevangenis.
Baert Marc De bar en de keuken van het protestfestival, aan de rand van het terrein van de toekomstige megagevangenis.
Het buurtcomité Keelbeek Libre organiseert een vierdaags festival om zich te verzetten tegen de komst van de megagevangenis in Haren. Met lezingen, concerten en workshops voeren ze hun protest.

Wandelingen rond de site, disco-funk concerten, boekpresentaties tegen het gevangeniswezen en workshops zaden planten. Na heel wat juridisch protest, verschuift het actiecomité Keelbeek Libre het geweer van schouder en heeft een alternatieve manier gevonden om zich te verzetten tegen de komst van het megacomplex in Haren. Ze transformeren nog tot zondag het aangrenzend terrein om tot festivalweide. 

“Met gidsbeurten, wandelingen, workshops, lezingen en concerten informeren we de mensen over de gevangenis”, zegt Laurent Moulin van het buurtcomité. Die timmerde een constructie in elkaar, inclusief bar. “We houden bijvoorbeeld een workshop Seed Bombs, waarbij we aarden balletjes maken met zaden in. Die gooien we over het hek, zodat er opnieuw groen op de site groeit.”

Verouderd gevangeniswezen

“Heel wat mensen zijn zich niet bewust van wat er allemaal gaande is in het gevangeniswezen”, vervolgt Moulin. “Hoog tijd dat iemand wat duidelijkheid schept. De regering is slecht bezig. Mensen willen geen enorme ‘supergevangenis’ die onze halve buurt inneemt. In Luik werd onlangs nog aangetoond dat heel wat gedetineerden die vrijkomen, niet voldoende voorbereid zijn om opnieuw hun weg te vinden in de samenleving. Het Belgische gevangeniswezen is een flop en totaal verouderd. We zouden veel beter geld investeren in goede en kleinschalige begeleiding. In Scandinavië hebben ze op die manier heel succesvolle resultaten geboekt. In de plaats krijgen wij een megacomplex, dat alleen maar angst zaait en de fauna en flora vernietigt.” 

Al acht jaar veroorzaken de bouwplannen onvrede bij de buurtbewoners van Haren. Ze trokken de juridische kaart en bevochten tevergeefs de zaak bij de Raad van State. Vervolgens protesteerden ze door de site te bezetten en nederzettingen te planten op het terrein. Tot in de zomer de Regie der Gebouwen groen licht gaf voor de bouw. De deurwaarder en de politie ontruimden de site om de voorbereidende werken te starten en de actievoerders werden brutaal gevraagd op te krassen. Zelfgebouwde hutjes werden met de grond gelijk gemaakt. 

Debat aanzwengelen

Met een alternatief festival hoopt het comité het publieke bewustzijn aan te wakkeren. “We proberen voornamelijk het debat aan te zwengelen. De regering weigert het plan voor de gevangenis op te geven, maar we hopen op deze manier tot hen door te dringen.” Omdat de hele bouwsite is afgebakend met hekken, vindt het festival plaats op het aangrenzende privéterrein. “Sprekers nemen het woord, ’s avonds houden we concerten en overdag organiseren we workshops en wandelingen door het gebied.” 

De megagevangenis is bedoeld om de verouderde gevangenissen in Sint-Gillis en Vorst te vervangen en zal plaats bieden aan 1.190 gedetineerden. In 2022 moet de gevangenis klaar zijn.

Het buurtcomité organiseert onder meer een workshop ‘zaadbommen’ maken.
Baert Marc Het buurtcomité organiseert onder meer een workshop ‘zaadbommen’ maken.
De zaadbommen worden over de omheining op het terrein van de toekomstige gevangenis gegooid.
Baert Marc De zaadbommen worden over de omheining op het terrein van de toekomstige gevangenis gegooid.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.