Buurmannen redden bewoner uit brand

OUDERE MAN VOOR 80 PROCENT VERBRAND

De eerste bevindingen van de brandweer wijzen op een gaslek als oorzaak van de woningbrand.
Baert Marc De eerste bevindingen van de brandweer wijzen op een gaslek als oorzaak van de woningbrand.
Bij een woningbrand is een man uit Neder-Over-Heembeek zwaargewond geraakt. Hij werd gered door twee buurmannen, maar is voor 80 procent verbrand. Ook een brandweerman raakte gewond.

De held van het weekend woont in Neder-Over-Heembeek. Rachid Benali was thuis iets aan het drinken met een buurman toen ze een luide knal vanuit de Onkruidlaan hoorden. "We gingen naar buiten en hoorden mensen schreeuwen. Hierop twijfelden we niet en liepen we richting het bewuste huis. Ik wist meteen dat er iets niet pluis was", doet hij het relaas van een bewogen namiddag. Al snel steeg er een grote rookpluim op boven de gemeente. Ondertussen was Rachid bij de getroffen woning aangekomen.

Helemaal verbrand

"De bewoner -die ik niet zo goed ken- stond niet buiten, maar zijn wagen was er wel geparkeerd. Daarop trapte ik de garagepoort open en ging ik naar binnen. Beneden zag ik niemand maar op de trap kwam hij naar beneden", vertelt Benali. Het slachtoffer was er erg aan toe. "Hij was helemaal verbrand. Zijn gezicht, schouders, rug, armen. Het was verschrikkelijk. Ik durfde hem amper aanraken maar heb hem toch naar buiten kunnen brengen", klinkt het. De man werd overgebracht naar het brandwondencentrum. Hij verkeert nog steeds in levensgevaar.

Gaslek

Op sociale media werd ondertussen geopperd dat de man -een Griekse bejaarde man- zelfmoord had willen plegen. Zijn vrouw was immers recent overleden. "Hij heeft de brand zelf aangestoken omdat hij bij haar wilde zijn", klonk het nogal voorbarig. De eerste bevindingen van de brandweer wezen echter eerder in de richting van een gaslek. Ook Rachid beklemtoont dat er geen sprake was van brandstichting en een zelfmoordpoging. "De mensen zeggen maar wat. Hij is vrijwillig meegekomen met mij, voor zo ver dat nog kon. Die man heeft niets te maken met die brand. Brute pech gewoon. Ik hoorde dat hij voor 80 procent verbrand zou zijn. Verschrikkelijk gewoon."

Enorme schade

De schade aan het gebouw was enorm. Door de ontploffing was heel de achterkant van de woning immers ingestort. Het huis is dan ook onbewoonbaar verklaard.


De Brusselse politie moest na de brand het verkeer afsluiten op de Onkruidlaan tussen het Warandeveld en de Pagodenlaan. Na enkele uren werden de wegen opnieuw vrij gemaakt voor verkeer.