Burgemeester Schaarbeek vraagt dat politie lokalen in Noordstation opnieuw inneemt

Bernard Clerfayt.
Photo News Bernard Clerfayt.
Bernard Clerfayt (DéFi), de burgemeester van Schaarbeek, vraagt dat de spoorwegpolitie opnieuw haar lokalen bezet in het Noordstation. Op dit moment is er geen permanente politieaanwezigheid in het station, waar grote overlastproblemen zijn met transmigranten.

Clerfayt deed zijn oproep na een vergadering met bewoners en handelaars. Die overhandigden de burgemeester een petitie met 500 handtekeningen waarin ze een aanpak van de problemen in het Noordstation vragen. Meer dan 300 transmigranten wachten in het station op de kans om naar Groot-Brittannië door te reizen.

De burgemeester vraagt daarom aan de bevoegde federale ministers om op korte termijn met een aanpak te komen. Het Noordstation is immers niet geschikt voor de opvang en dat kan leiden tot een catastrofe, zo klinkt het in een persbericht van de gemeente Schaarbeek.

In de eerste plaats wil Clerfayt dat de spoorwegpolitie opnieuw haar intrek neemt in het station. De lokalen die daar voorbehouden zijn voor de politie staan nu leeg. “De spoorwegpolitie hangt af van de federale overheid en is de enige die mag tussenkomen in het station”, zegt Clerfayt. “Maar het aantal effectieven is gedaald van 211 in 2016 tot 147 vorig jaar, een daling van een derde.”

Clerfayt wijst daarvoor met de vinger naar voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De Brusselse politiezones kunnen volgens hem het tekort niet opvangen omdat zij ook kampen met personeelstekort.

Verder vraagt de Schaarbeekse burgemeester dat de federale overheid een opvangcentrum waarbij migranten geïnformeerd worden over hun mogelijkheden. De regering moet volgens Clerfayt ten slotte ook zorgen voor een goed migratie- en opvangbeleid.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.