Brusselse politiezone Montgomery professionaliseert opsporing vermiste senioren

thinkstock
De Brusselse politiezone Montgomery heeft vrijdag samen met de drie betrokken burgemeesters van Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe en Etterbeek, het Brussels parket, de Cel Vermiste Personen van de federale politie en de rusthuizen op haar grondgebied een protocol ondertekend om de opsporing van vermiste kwetsbare senioren te professionaliseren. Het protocol is tweeledig en richt zich zowel op bejaarden die in een home wonen als op senioren die thuis wonen.

Het hoofddoel van het akkoord is om nog sneller te kunnen handelen bij een verdwijning van een kwetsbare oudere persoon. Dankzij de nieuwe maatregelen kan de politie tot een uur winnen. De politie van de zone Montgomery is al in 11 rusthuizen langsgegaan om er foto's te nemen van de gebouwen, plannen te verzamelen en het personeel te helpen met het opstellen van een persoonlijke fiche van de bewoners. 

Persoonlijke identiteitsfiche in de koelkast

De thuiswonende bejaarden zijn de belangrijkste doelgroep, want een studie van de Alzheimerliga toont dat bijna 70 procent van de mensen met dementie thuis wonen. Op basis van een vragenlijst die online te vinden is op de website van de politiezone wordt hen gevraagd een persoonlijke identiteitsfiche met recente foto's op te stellen en in een doos in de koelkast te bewaren. 

"In 65 procent van de gevallen worden de personen teruggevonden op hun gewoonlijke verblijfplaats, in de brede zin. Bijvoorbeeld in de garage of een berghok achterin de tuin", vertelt commissaris David Rimaux van de cel Vermiste Personen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.