Brusselse politie stelde voorbije weekend 682 inbreuken op maatregelen vast

Baert Marc
De lokale politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene heeft het voorbije weekend maar liefst 682 inbreuken vastgesteld op de beperkende maatregelen die ingevoerd zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere maandag. 

Zaterdag stelde de politie 345 inbreuken vast, zondag 337. De politiezone Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) heeft van haar kant sinds de invoering van de maatregelen al 1.087 GAS-boetes uitgedeeld. De inbreuken werden vastgesteld bij mensen die het samenscholingsverbod niet respecteren en handelszaken die denken dat ze nog open mogen zijn, terwijl dat niet zo is. Het gaat zowel om processen-verbaal die aan het parket zullen overgemaakt worden als om GAS-boetes. Die laatste bedragen 350 euro voor volwassenen en 175 euro voor minderjarigen.

1.087 GAS-boetes

In de politiezone Brussel Noord zijn sinds de invoering van de maatregelen, op 18 maart, dan weer 1.087 GAS-boetes uitgedeeld. Die GAS-boetes bedragen 100 euro voor een minderjarige die een eerste maal betrapt wordt en 175 euro als het de tweede maal is. Voor meerderjarigen bedragen ze 250 euro bij een eerste boete, en 350 bij een tweede.

Daarnaast stelde de politie Brussel-Noord al 16 processen-verbaal op tegen handelszaken en cafés die het sluitingsbevel niet respecteerden, en nam ze 17 voertuigen administratief in beslag. Het ging daarbij zowel om buitenlandse bestuurders, aan wie de politie geen GAS-boete kan geven, als Belgische bestuurders die al meermaals een GAS-boete hadden gekregen.