Brusselse politie arresteert 51 demonstranten tijdens verboden extreemrechtse mars

Op het Spanjeplein in Brussel zijn een tiental demonstranten gearresteerd die opdaagden voor de verboden extreemrechtse mars.
Mark Baert Op het Spanjeplein in Brussel zijn een tiental demonstranten gearresteerd die opdaagden voor de verboden extreemrechtse mars.
De Brusselse politie heeft deze namiddag 51 arrestaties verricht in verband met de verboden extreemrechtse “Mars op Brussel”. Dat blijkt uit een definitieve balans van de politie. Geen van de administratieve arrestaties is op dit moment een gerechtelijke aanhouding geworden. Er waren geen meldingen van geweld.

In de omgeving van het Noordstation pakte de politie rond 12.30 uur zes mensen administratief op. Volgens de politie hebben ze banden met extreemrechts en leek het erop dat ze zouden deelnemen aan acties gelinkt aan de “Mars op Brussel”, die burgemeester Philippe Close (PS) vrijdag had verboden.

In de buurt van het station Brussel-Centraal pakte de politie later nog 37 mensen op. De agenten hadden hen eerst duidelijk gemaakt dat de mars verboden was. “Toch wilden ze niet vertrekken”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. “Ze waren op weg naar het Spanjeplein (waar de betoging zou plaatsvinden, red.). Na controles bleek dat velen bekend stonden voor rebellie, geweld, discriminatie, enzovoort.” Een laatste groepje werd opgepakt rond 16.45 uur in de Bergstraat.

Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen meldt dat een vijftigtal migranten preventief onderdak kreeg op een beveiligde plaats. Zo’n dertig anderen bleven in het Maximiliaanpark met vrijwilligers en onder toezicht van de politie. Het opvanghuis Porte d’Ulysse was uitzonderlijk open overdag. Er waren geen incidenten.

In de gebouwen van de socialistische vakbond in de Congresstraat vond ondertussen een bijeenkomst tegen extreemrechts plaats. Aan dat initiatief van de coalitie tegen extreemrechts en fascisme, Stand Up, namen volgens de organisatoren ongeveer 150 mensen deel. Ook daar waren er geen incidenten.

In het VTM NIEUWS zei Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken dat het verbieden van een betoging geen oplossing is, maar hij benadrukte dat de partij zich gedistantieerd had van de manifestatie en niets met de organisatie ervan te maken had. Hij wees erop dat de organisatoren banden hebben met de extreemrechtse organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw. “Met zo’n bondgenoten heb je geen vijanden nodig”, aldus Van Grieken.

(De tekst gaat verder onder de foto).

REUTERS

Racistische bijeenkomst

Enkele buurtbewoners wilden mensen die op zondag naar Brussel zouden afzakken waarschuwen. Dat deden ze door een aantal affiches op te hangen waarop volgende boodschap te lezen was: “Racistische bijeenkomst in het stadscentrum, nu zondag 15 september vanaf 13 uur. Risico op geweld. Wees voorzichtig.” 

Affiche ingang ondergrondse parking.
Marc Baert Affiche ingang ondergrondse parking.
Mark Baert15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Schandalige repressie !

 • Emile De Smedt

  Zal nogmaals pogen mening te geven.Betoging aangekondigd-inrichters door Close ontvangen-laten zich gewillig oppakken.Eerst aangekondig met motorbende.Lijkt opgezet spel te zijn.Betogingen onaangekondigd of amper met vernieling,roof en politiewagens in de fik is andere koek.Geen kat die daat schuldigen aanwijzen zal.

 • JAN krommentak

  Mag men zich vragen stellen , wanneer men Brussel letterlijk in brand steekt durft de politie zich pas uren later te vertonen énkelingen worden maar tijdelijk opgepakt maar men ging de beelden analyseren heeft u nog iets gehoord nee dit alles werd stilletjes begraven en men schermt met rasisme ? tegenover wie !

 • Fred de Meulemeester

  Juist vrij!!! Het zal hier niet bij blijven... Ongehoord dat geen enkele flik nederlands kon spreken! Niemand was aan het demonstreren en veel gewone mensen zijn opgepakt die er niks mee te maken hadden!Het was allemaal mooi in scène gezet! Politie had de pers zelf meegebracht!!!... Nu,heeft wel 1 flik toegegeven wat het plan van Close was! Dégoûtant is het! Laat ons goed verstaan dat moesten het criminelen geweest zijn zoals wordt gezegd, dit niet zonder slag of stoot zou zijn gegaan!

 • Dimitri Maes

  Ik was zelf aanwezich op het Agora plein nam een paar fotos en verd onmiddelijk gekontroleerd door de staatsveiligheid..en ik wou enkel naar het ballon défile...waar is dit voor nodig ?