Brusselse fietsenwinkels slachtoffer van dieven: “Ze vertrekken op een testrit en we zien ze nooit meer terug”

Amor Mistiaen
Baert Marc Amor Mistiaen
Brusselse fietsenwinkels zijn het slachtoffer van dieven met een even simpele als doeltreffende techniek. De daders vragen in de winkel om een testrit met een duur model en keren dan nooit meer terug. “Je kan er weinig aan doen, ik reken die diefstallen mee in de prijs.”

Fietsdiefstal is big business in Brussel en omstreken. Maar niet allen de gewone fietseigenaar is vaak het slachtoffer. Dieven hebben het evenzeer op winkels gemunt. Een aantal Brusselse winkels werd al het slachtoffer van dieven die zich bedienen van een simpele methode. Ze komen een winkel binnen en doen zich voor als een geïnteresseerde koper. Na een kort gesprek vragen ze om een testrit, waarna ze met de noorderzon, en de fiets, verdwijnen.

De bekende winkel Vélofixer op de Anspachlaan kreeg zo al vier keer een dief over de vloer. “Ze gebruiken een valse identiteitskaart, die ze als onderpand achterlaten”, zegt eigenaar Amor Mistiaen. “De laatste keer dat ze het geprobeerd hebben, had ik dat gelukkig snel door. Ik zag dat de naam en de foto op de identiteitskaart niet overeen kwamen en ik heb hem daarover ondervraagd. Daarop kwamen er allerlei smoesjes en is hij snel vertrokken.”

Baert Marc

De dieven hebben het gemunt op dure, elektrische modellen. “Ze gaan voor de duurste modellen, van rond de 4.000 euro”, zegt Marcel Goldammer van Bike Your City in Ukkel. “Aangezien meer en meer elektrische fietsen worden verkocht, worden de modellen ook duurder. En voor een dief maakt het niet uit of hij een fiets van 1.000 euro steelt of een van 4.000 euro. Het misdrijf en het risico blijven hetzelfde.”

Moeilijk te bestrijden

Na de diefstal worden de gestolen fietsen verkocht via allerlei tweedehandskanalen. Een manier om de daders te stoppen is er echter niet meteen. “De overgrote meerderheid van de testritten verloopt zonder probleem”, zegt Amorf Mistiaen. “Het gaat om rotte appels. Helaas kan er weinig tegen beginnen, behalve waakzaam zijn. Ik hou er nu al rekening mee in mijn prijzen dat we hier een paar keer op een jaar het slachtoffer van zullen worden. We verwittigen wel telkens de politie, maar zij kunnen weinig doen. Je moet die daders ook al op heterdaad betrappen en dat is bijna onmogelijk. Zo lang ze niet weggereden zijn met je fiets, hebben ze eigenlijk nog geen misdaad begaan.”

Bij Bike Your City vragen ze extra informatie bij een testrit. “We vragen nu ook om bijvoorbeeld een VISA-kaart”, zegt Marcel Goldammer. “Verder zijn we op onze hoede. Niet alleen wij zijn hier het slachtoffer van. Wij krijgen heel veel mensen over de vloer wiens fiets gestolen is. Daarom raden wij altijd aan om een fiets in het zicht te parkeren en een verzekering te nemen. Als je het mij vraagt, is een verzekering tegenwoordig nog belangrijker dan een goed slot.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.