Brusselse doodrijder geeft zichzelf aan bij politie, slachtoffer is 21-jarige jongeman

Dieter Nijs
De bestuurder van de wagen die gisterenochtend een voetganger doodreed in het centrum van Brussel heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Dat meldt het Brusselse parket. Gisteren werd zijn wagen al gevonden. Bij de aanrijding kwam een 21-jarige jongeman van Roemeense afkomst om het leven. De 24-jarige man is geen onbekende bij de politie.

De 24-jarige A.M. gaf zich deze middag aan in het gezelschap van zijn advocaat in het Portalis-gebouw, vlakbij het Justitiepaleis. “Hij werd door de procureur des konings van zijn vrijheid beroofd en wordt op dit ogenblik verhoord door de Brusselse politiediensten. De verdachte is gekend bij de politiediensten, maar is geen recidivist als het om vluchtmisdrijf gaat. 

Het parket heeft een onderzoeksrechter aangesteld om te onderzoeken of de verdachte zich schuldig maakte aan onopzettelijke doodslag, vluchtmisdrijf en het in gevaar brengen van voetgangers. De onderzoeksrechter heeft 48 uur om de verdachte te verhoren en al dan niet onder aanhoudingsmandaat te plaatsen.

BELGA

Het dodelijke ongeval gebeurde gisterenochtend iets voor 5 uur op de Kruidtuinlaan in de buurt van het Rogierplein. Het slachtoffer werd door een wagen opgeschept terwijl hij de straat overstak. Hij deed dat niet op een zebrapad en overleed na de botsing ter plaatse aan zijn verwondingen. De bestuurder van de wagen pleegde vluchtmisdrijf, maar heeft zich inmiddels dus aangegeven bij de politie.

Na de aanrijding werd meteen een onderzoek opgestart. Op basis van bewakingsbeelden werd het voertuig gisterennamiddag teruggevonden op de Helihavenlaan in Brussel. Dat is enkele straten verder dan de plek van de botsing. “De nummerplaat alsook de schade aan de wagen komen overeen met het verdachte voertuig”, liet Goeman deze voormiddag al weten.

De identiteit van het slachtoffer is intussen ook gekend. Het gaat om een 21-jarige man, B.I.P., van Roemeense afkomst. Hij woonde in Brussel. Zijn familie werd op de hoogte gebracht van het tragisch ongeval.

Vluchtmisdrijf blijft hardnekkig probleem

Terwijl er steeds minder verkeersongevallen met doden of gewonden zijn, blijft het aantal dergelijke ongevallen waarbij de dader op de vlucht slaat stabiel. Dat blijkt uit cijfers van het instituut voor verkeersveiligheid VIAS.

In 2018 gebeurden er 4.433 ongevallen met doden of gewonden waarbij vluchtmisdrijf werd gepleegd. Dat aantal is de laatste tien jaar nagenoeg stabiel gebleven (4.455 in 2009), hoewel het totale aantal letselongevallen over die periode daalde. Het aandeel van vluchtmisdrijf bij letselongevallen steeg daardoor op tien jaar tijd met 23,2 procent: in 2009 werd vluchtmisdrijf geregistreerd in 9,4 procent van de letselongevallen, in 2018 ging het om 11,5 procent.

Het aantal doden bij ongevallen met vluchtmisdrijf nam daarentegen wel af sinds 2009, met 23,8 procent tot 16 in 2018. Ook hier is wel op te merken dat de daling van het aantal doden kleiner was dan bij alle ongevallen (-37 procent). Bovendien was de daling niet systematisch: tussen 2010 en 2014 was er een stijging van het aantal doden bij vluchtmisdrijf. In 2017 was er een sterke daling van het aantal doden, die zich vorig jaar voortzette.

Volgens de cijfers van VIAS komt vluchtmisdrijf vooral in het Brussels Gewest bij een groot deel van de letselongevallen voor (15,9 procent in 2018). In Vlaanderen sloeg de dader vorig jaar bij 11,8 procent van de letselongevallen op de vlucht, in Wallonië ging het om 9,3 procent. De toename van het aandeel van vluchtmisdrijf bij letselongevallen gebeurde wel gelijkmatig in de drie gewesten.

Dieter Nijs
Dieter Nijs85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan travak

  Een schrijnend voorbeeld van de verzuring van de maatschappij ikke en de rest kan stikken. Dit begon bij de falende opvoeding van de grootouders, de ouders en ja nu de huidige generatie die het sociaal zijn, zich inzetten voor de maatschappij, het naleven van regels en wetten niet meer kennen

 • Marcel Bontinck

  Heeft nationaliteit er niets mee te maken?Het meest vluchtmisdrijf in Brussel,dan vlaanderen dan Walonie denk eens goed na man.

 • Lode vleminckx

  @Walter De Vuyst volgens u niets mee te zien. Waarom dan de ene duidelijk "van Roemeense afkomst" en de andere heel discreet geen info. Bovendien is de Roemeen slachtoffer en de andere dader.

 • Walter De Vuyst

  @ Rudi Swinnen : Blijf bij de feiten , er is alweer een tragisch dodelijk ongeval gebeurd .Nationaliteit heeft hier niets mee te maken , wel het rijgedrag van de bestuurder die door te vluchten elke verantwoordelijkheid probeerde te ontlopen . Justitie en gerecht hebben met dit drama niets te maken maar worden als schietschijf gebruikt in populistische politieke kringen . Oprecht medeleven aan de nabestaanden .

 • Robert Croux

  Door de ernst van de feiten, doodslag, is man is aangehouden, zijn advocaat heeft dat niet kunnen verhinderen. De rechter weet ook dat de alcohol zal verdampt zijn of met alle middelen uit zijn lijf is weggewerkt. Bij drugs kan een haartest gebeuren. Afwachten welke voorlopige straffen de rechter zal opleggen, vonnis ... binnen het jaar hoop ik.