Brusselse begroting opnieuw in evenwicht

Sven Gatz.
BELGA Sven Gatz.
De Brusselse regering heeft een akkoord bereikt over de begroting 2020. Brussel zet de traditie van de aflopen jaren verder en heeft opnieuw een begroting in evenwicht, meldt minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open Vld). De begroting 2020 ligt met 5,3 miljard euro in dezelfde grootte-orde als vorig jaar.

Volgend jaar wordt er in de begroting ook ruimte gemaakt voor nieuwe initiatieven, zoals de 30 miljoen euro extra voor het vernieuwd stelsel van de kinderbijslag (een bevoegdheid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie GGC; nvdr). Bij de begrotingscontrole in het voorjaar moeten verdere keuzes gemaakt worden om de afgesproken investeringen uit te voeren.

Ook in de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) komt er ruimte voor nieuwe initiatieven. Samen met de GGC kunnen de drie instellingen rekenen op 30 miljoen extra.

Silvertower
Daarnaast zal er worden geïnvesteerd in het project Silvertower: de gewestadministratie zal hier in functie van een betere dienstverlening gecentraliseerd worden in één gebouw. De verhuis van de Brusselse ambtenaren van de hogere verdiepingen van City 2 en CCN is voorzien voor eind 2020 en is begroot op 57 miljoen euro.

Om het begrotingsevenwicht te bepalen worden -net zoals vorige jaren- de strategische investeringen van het gewest in onder andere metro en tunnels buiten de begroting gelaten. Het gaat om een bedrag van 500 miljoen euro. Om het evenwicht te bereiken, moeten alle ministers in hun eigen bevoegdheden saneringen en efficiëntiewinsten zoeken voor een totaal bedrag van 180 miljoen euro.

“Goede huisvader”
"Na het goede rapport van kredietbeoordelaar Standard&Poor's van enkele weken geleden toont deze begroting in evenwicht aan dat de Brusselse regering als een goede huisvader waakt over de inkomsten en uitgaven van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest", verklaarde minister Gatz. Begin deze week raakte bekend dat de Brusselse regering op zoek moest naar 600 miljoen om de begroting net zoals de voorbije jaren uit de rode cijfers te houden. 

Bij de begrotingscontrole in het voorjaar van 2020 zullen verdere keuzes worden gemaakt om de investeringen die in het regeerakkoord waren overeengekomen uit te voeren, voegt Gatz er aan toe. De uitgebreide begrotingstabellen worden zoals de voorgaande jaren eind oktober in het parlement ingediend, aldus de minister.

Begin deze week raakte bekend dat de Brusselse regering op zoek moest naar 600 miljoen om de begroting net zoals de voorbije jaren uit de rode cijfers te houden. Volgens Le Soir ging het om 200 miljoen “werkelijk niet indrukbare” uitgaven, 200 miljoen die door verschuivingen binnen de departementen gevonden dienden te worden en 200 miljoen die uitgesteld zouden worden.

Voor N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter is het duidelijk dat er in de zomer een regeerakkoord is afgesloten zonder echt cijferwerk. “Nu wordt er een begroting in evenwicht ingediend, maar het echte werk met het nieuwe beleid gebeurt pas in de lente”, aldus de N-VA-fractieleidster. Samengevat betekent dat volgens haar dat de regering met een jaar vertraging van start zal gaan.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Willems

  gustaaf Van Bever Ben tevreden dat ik eens een positieve reactie kan lezen tegenover al die zure .Alle kan opgelost worden door inderdaad terug naar één regering te gaan ,maar niet op dezellfde basis zoals vroeger,geen wafelijzer politiek .Maar die met gezond verstand regeert(Lees eens BUB)

 • gustaaf Van Bever

  @Marcel Willems, Heek juist wat je zegt , daarom maak van Belgie terug één Natie met één Regering. En, iedereen terug gelijk voor de Wet .. Utopie??? De Gewesten zijn in leven geroepen door een nieuwe garde Koningshuizen ( politica met erfrecht) die zich onbeschaamd verrijken op kosten van alle burgers... Schaf dit af en het tekort zal drastisch dalen of, meer nog, een positief cijfer geven

 • Marcel Willems

  Is er één Vlaming die kan zeggen dat hij een euro minder verdient door de zogezegde transferts.Wees gelukkig dat Vlaanderen dat kan .Geven is altijd aangenamer dan moeten krijgen .Laat ook eens die transferts open en bloot verschijnen en je zal verschieten .De meeste transferts gaan naar Antwerpen en Limburg (dor sluitingen van mijnen en Ford.Waals Brabant ,Luik en Namen krijgen niets omdat ze dat niet nodig heben .De meest noodlijdende provincie is Henegouwen

 • Jean-Pierre Van Lier

  Het is niet verwonderlijk een budget in evenwicht. Er wordt niets meer onderhouden in het Brusselse; tunnels, lanen, groene ruimtes, scholen, ... alles ligt er bouwvallig bij.

 • lieve vanderstraeten

  Als uw begroting zogezegd nu in orde is hebt ge geen Vlaams geld meer nodig. En gebruik uw centen nu voor de opbouw van Brussel dat een vervallen, vieze, vuile en onveilige stad geworden is.