Brussels schepen is pisnijdig: "Eeuwenoude poort van stadhuis wordt kapot geplast"

Twitter
Brussels schepen van Stedenbouw en Erfgoed Geoffroy Coomans klaagt op Twitter de aftakelende toestand van een antieke poort uit 1715 van het Brusselse stadhuis aan. De deur die uitkomt op de Verduntraat gaat stilaan stuk door de vele wildplassers die er hun behoefte tegen doen.

Op de foto die de Brusselse schepen op Twitter zet, is duidelijk te zien hoe het hout onderaan in het plashoekje weggevreten is. Zowel het harde hout als de scharnieren van de deur vergaan stilaan door het effect van de urine.

Geur

"Ik ben echt kwaad dat er elke dag mensen tegen de deur komen plassen. Ze beseffen niet wat voor een geur dat met zich meebrengt en om die geur weg te krijgen moeten er opnieuw producten gebruikt worden die ook indringend zijn", vertelt schepen Coomans.

"We hebben nog geluk dat het om de poort aan de achterkant van het stadhuis gaat, want de poort aan de voorkant, die uitkomt op de Grote Markt, dateert zelfs van 1402."

Restauratie

Schepen Coomans schat de kosten van de restauratie op meer dan 10.000 euro. De deur zal in het kader van het masterplan van het stadhuis in originele staat hersteld worden, want het behoort samen met de Grote Markt en zijn gebouwen tot het Unesco-erfgoed. 

Het masterplan omvat de renovatie van het stadhuis, zodat het gebruikt kan worden voor evenementen en bezoeken, wanneer het schepencollege binnen drie jaar naar het nieuwe administratief centrum op de site van Parking 58 verhuist.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido vermeyen

  Honden plas...dat tast zelfs ijzeren palen kapot...

 • Gerard Braeckmans

  Zagen en klagen op Twitter helpt niet. Doe er iets aan. Camera of zo?

 • Marc Statham

  Dat rot gedrocht zuigt gewoon water op want sleept duidelijk op de grond.

 • Jef Heffens

  Electriciteit zetten op de metalen gedeelten van die poort, ze zullen dat vanzelf afleren. (geen 220 V natuurlijk)

 • jim choose

  Kosten van de restauratie meer dan 10.000 €. Daar gaat een "vriendje" weer een smak geld aan verdienen. Die poort restaureren ze in elke vakschool voor 500 €.