Brussels restaurant rekent coronatoeslag aan: 5 euro extra per persoon

Het Brussels restaurant VIVA M'Boma rekent 5 euro 'coronatoeslag' per persoon.
RV Het Brussels restaurant VIVA M'Boma rekent 5 euro 'coronatoeslag' per persoon.
De horeca werd zwaar getroffen door de coronacrisis: na een verplichte sluiting van bijna drie maanden, gelden er strenge regels die de capaciteit van de meeste zaken sterk inperken. Het Brusselse restaurant VIVA M’Boma rekent dan ook 5 euro extra aan per klant, om het verlies aan inkomsten te compenseren. Op Facebook reageert de uitbater van het restaurant op de kritiek die volgde nadat een ontevreden klant de rekening deelde op sociale media. Dankzij de extra toeslag moest er niemand worden ontslagen, klinkt het. 

“Omdat we niet wisten wat de door de regering opgelegde anti-coronamaatregelen zouden kosten, besloten we een extra toeslag van 5 euro euro per klant toe te passen. We brachten elke tafel hiervan op de hoogte, en tien dagen lang begrepen de klanten onze positie”, schrijft de directie van de zaak op Facebook. “Nog even ter herinnering: na drie maanden zonder activiteit, kunnen we slechts 50 procent van onze capaciteit benutten. We verliezen twee derde van onze omzet”, klinkt het. Toch werd in de zaak niemand ontslagen, benadrukt het restaurant. “Want we zijn één team, in goede en slechte tijden”. 

Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, kan de stap van het Brussels restaurant wel begrijpen: “Zolang de klanten op voorhand worden geïnformeerd”. Dan is het volgens hem ook gewoon de klant die uiteindelijk beslist. “Betaal je de toeslag, of ga je op zoek naar een ander restaurant?” 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook: Al 35.000 Brusselse horecazaken vragen coronasteun
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Victor OOMS

  Als ik nu op restaurant ga vraag ik bij het binnenkomen of er coronatoeslag wordt aangerekend,zo ja,keer ik onmiddellijk om en ga ik daar nooit meer binnen en waarschuw ik al mijn vrienden en kennissen om dat restaurant te mijden.Is gewoon diefstal.

 • Guido Swerts

  Gouden raad,gewoon wegblijven uit die overdreven dure restaurants en maak je eten gewwoon zelf...stukken goedkoper en lekkerder.

 • jean-paul cannaert

  Gewoon diefstal - restaurant te mijden

 • Benny de Groot

  Wat een zever in pakjes. Prioriteiten? Op restaurant gaan is een luxe. We kunnen zonder als het moet hoor. Zoals gewoonlijk komt alles op de kleine man zijn kap terecht. Alles met een coronatoeslag laat ik netjes links liggen :)

 • Kristof Degros

  Tsja vragen staat vrij. Ben ook zelfstandige, ik heb 0 premie getrokken en krijg ook niks voor een pak minder te werken ... En ik kan geen toeslag aanrekenen. Maar ik zou er geen voet meer binnenzetten in elk geval. En als je geen winst kan maken door de kleine extras, dan ben je verkeerd bezig. Trouwens was er ook geen tijdelijke btw verlaging ? Dus dit zou gewoon niet mogen. Oftewel toeslag, oftewel btw verlaging, maar niet de 2