Brussels Beer Project maakt bier op basis van brood

Sabastien, Olivier en Antoine klinken op hun Babylone.
Foto Baert Sabastien, Olivier en Antoine klinken op hun Babylone.
Olivier de Brauwere en Sébastien Morvan, oprichters van het Brussels Beer project, hebben een nieuwe creatie op de markt gebracht. 'Babylone' is een biertje dat gebrouwen is op basis van hergebruikt vers brood. Het bier is vanaf volgende week te verkrijgen in bars, bierwinkels en in de winkels van Delhaize in het Brussels gewest.

Het Brussels Beer Project werd in mei 2013 opgericht door Olivier de Brauwere en Sébastien Morvan en is een jonge Brusselse onderneming die atypische bieren ontwikkelt door middel van co-creatie. Brussels Beer project is momenteel zijn brouwerij aan het inrichten in de Dansaertstraat. "We verspillen elke dag voedingsmiddelen door ze in de vuilnisbak te gooien. Het aandeel van broodverspilling wordt geschat op 12 procent van de totale voedselverspilling. Daarom hebben we dit project op poten gezet", klinkt het.


Met behulp van de Brusselse vzw CODUCO, die staat voor duurzame ontwikkeling, bracht Beer Project verschillende spelers samen om dit bier te ontwikkelen en te brouwen. "Zo levert Delhaize dagelijks dagvers brood aan dat niet verkocht werd. Dat brood wordt vervolgens opgehaald, tot meel omgezet en verpakt door Atelier Groot Eiland. Na een jaar van prototype-ontwikkeling en testen hebben we een atypisch recept gecreëerd op basis van 30 procent brood." Het project 'Babylone' genoot de steun van Leefmilieu Brussel en kreeg federale hulp van de dienst Duurzame Ontwikkeling. (AMG)