Brusselaar fietst op zijn eentje naar Helsinki: “Dit was mijn Grand Départ”

Ismail Mekhalfa met 1.500 km in de benen
Ismail Mekhalfa Ismail Mekhalfa met 1.500 km in de benen
Brusselaar Ismail Mekhalfa (26) stelde deze zomer een doel voor zichzelf: naar Helsinki fietsen. Na tien dagen, en gemiddeld 150 kilometer per dag, is hij op 20 juli aangekomen. In de hoofdstad van Finland werd hij verwelkomd door zijn familie.

Voor Ismail is het geen zomer om te luieren in de zetel, want voor hem was 10 juli zijn persoonlijke Grand Départ. Nu hij zijn studies kinesitherapie achter de rug heeft, had hij veel vrije tijd en wou hij een doel voor zichzelf stellen: zijn familie in Helsinki gaan bezoeken, met de fiets. “Ik heb ooit een artikel gelezen van een vrouw die 72 jaar was en die van het noorden naar het zuiden van Finland heeft gefietst, dat is een 1.000 km. Als zij dat kan dan kan ik dat ook, dacht ik.” Daarnaast heeft Ismail in zijn studentenjaren ook bij de klantendienst van Decathlon gewerkt. Daar is hij voor het eerst zelf in aanraking gekomen met fietsen herstellen. “Ik speelde vroeger vooral voetbal, ik fietste niet echt. Ook toen ik ouder werd, was het eerder een uitzondering dat ik op de fiets stapte.”

1 kilo bagage

“Oorspronkelijk was het plan om met een paar vrienden te gaan. Toen ik mij ben beginnen voorbereiden, hebben ze allemaal een voor een afgehaakt”, vertelt Ismail. “Maar iets in mij zorgde ervoor dat ik niet opgaf.” Hij bereidde zich voor door kleine trajecten naar Antwerpen af te leggen. En ook de nodige apparatuur moest hij nog kopen. “Ik heb een zakje gekocht, waarin ik enkel een paar T-shirts, onderbroeken en een pull in kon steken. In totaal was dat maar een kilo, maar dat weegt wel door als je zo lang fietst.”

De eerste dagen heb ik erover getwijfeld om gewoon op te geven en het vliegtuig te nemen

Ismail Mekhalfa

Op 10 juli startte zijn lange rit van 1.500 kilometer naar Helsinki. Onderweg stopte hij om de twee uur om iets kleins te eten of te drinken en één keer voor een echte maaltijd. Na acht uur fietsen keek hij op zijn gsm naar de dichtstbijzijnde en goedkoopste hostel waar hij zou kunnen overnachten.

De fiets die hem naar Helsinki bracht
Ismail Mekhalfa De fiets die hem naar Helsinki bracht

Bijna opgegeven

“Vooral de eerste drie dagen waren zwaar”, zegt Ismail. “De combinatie van fysieke pijn het feit dat ik alleen was, hebben mij de eerste dagen doen twijfelen om gewoon op te geven en het vliegtuig te nemen.” Maar gelukkig is dat niet gebeurd en zette Ismail door. “Na die eerste dagen was het eigenlijk heel leuk, je leert veel over jezelf als je alleen bent. Daarnaast kon ik ook genieten van het landschap en van de steden die ik bezocht.”

Ook zijn familie en vrienden zijn versteld dat Ismail in Helsinki is geraakt. “Mijn vader zei dat als ik in Helsinki zou aankomen met de fiets, dat hij niet meer Nordine zou heten, dus noem ik hem nu Eddy.” Op de vraag of hij het nog eens zou doen, antwoordt Ismail met veel enthousiasme: “Ja! Maar volgende keer neem ik wel een paar vrienden mee, zodat we meer kunnen genieten tijdens de tussenstops.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.