Bruparck maakt plaats voor esplanade

GROENE RUIMTE IS TIJDELIJK INITIATIEF IN AFWACHTING VAN NEO-PROJECT

De verloederde gebouwen van Bruparck Village maken plaats voor de groene esplanade.
Baert De verloederde gebouwen van Bruparck Village maken plaats voor de groene esplanade.
De afbraakwerken van de restaurants en cafés in het verlaten Bruparck zijn vrijdag begonnen. De site gaat baan ruimen voor een groene esplanade, zodat bezoekers vlot de ingangen van de aanwezige attracties Kinepolis, Océade en Mini-Europa kunnen bereiken. De groene ruimte is een tijdelijk initiatief in afwachting van het NEO-project, een groene stadswijk die op de Heizelvlakte wordt opgebouwd.

De cafés en restaurants van Bruparck Village ligger er al een jaar verloederd bij door verscheidene faillissementen. In januari sloten de laatste acht uitbaters hun deuren. Sindsdien is het dorp ontoegankelijk voor bezoekers en transformeerde het in een spookdorp. Bedoeling is dat Bruparck uiteindelijk mee opgenomen wordt in het NEO-project, de bouw van een nieuwe wijk aan de voet van het Atomium, met onder meer woningen, attracties, horecazaken en sportclubs. Maar omdat het nog een drietal jaar wachten is op de effectieve verwezenlijking van het NEO-project, besloot Brussels Expo in de tussentijd het spookdorp te slopen en een groene esplanade op het terrein te bouwen.

Degelijke wandelruimte

"Bruparck Village was een verouderd concept en aan het einde van zijn leven", zegt woordvoerster van Brussels Expo Perinne Marchal. "De overige attractieparken Kinepolis, Mini-Europa en Océade op de site zijn daarentegen wél nog open. Om het publiek een aangenaam onthaal en vlotte doorstroming naar de ingang van de attractieparken te bieden, vonden we het nodig een degelijke wandelruimte te voorzien." De afbraakwerken van de oude huizen in het dorp duren tot januari en de esplanade zou in de lente van 2018 klaar moeten zijn. Het plein zal vrij toegankelijk zijn en naargelang het seizoen en de activiteiten in Bruparck zullen meerdere foodtrucks er zich stationeren.

Mini-Europa

Brussels Expo benadrukt dat de groene esplanade een tijdelijke oplossing is, in afwachting van het NEO-project. Zodra de opbouw van de nieuwe wijk van start gaat, zal het onderdeel worden van een vernieuwd Mini-Europa. "Uiteindelijk zal de groene esplanade mee geïntegreerd worden in de site van een nieuw Mini-Europa", legt Marchal uit. "Die zal in 2020 omgebouwd worden en aanzienlijk vergroten."


De Heizelvlakte wordt uiteindelijk een nieuwe leefwijk met woningen en gemeenschapsfuncties, alsook de bouw van een totaal nieuw bioscoopcomplex van Kinepolis, een winkelcentrum, horecavoorzieningen, een Spirouland en een wetenschapsdorp voor kinderen. Océade zal geen deel uitmaken van de nieuwe stadswijk. In 2018 sluit het subtropisch zwembad officieel zijn deuren.