Brandweerman minstens week werkonbekwaam na aanval tijdens interventie: “Bij andere interventies in wijk nemen we vanaf nu politie mee”

Foto ter illustratie van de Brusselse brandweer.
Baert Marc Foto ter illustratie van de Brusselse brandweer.
In de Modelwijk in Laken is vrijdagnacht een brandweerman aangevallen door een jongeman. Dat meldt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. De brandweerman kreeg een vuistslag in het gezicht, waardoor hij minstens een week werkonbekwaam is. Het parket opende een onderzoek en gaat uit van wederzijdse slagen, wat de brandweerman ontkent.

De Brusselse brandweer moest vrijdagavond tweemaal uitrukken naar de Lakense Modelwijk, een eerste maal voor een afvalbrand rond 22.05 uur en een tweede maal rond 22.40 uur. Ditmaal stond er een plastic vuilniscontainer en een hoop afval in brand. Volgens de brandweer waren er opvallend veel groepjes jongeren op de been in de wijk, mede door het goede weer en het vuurwerk aan Heizel Paleis 5.

“Op het einde van de interventie was een brandweerman de brandslang aan het oprollen toen hij werd aangesproken door een van de aanwezigen”, zegt Derieuw. “Na een korte verbale uitwisseling verliet die persoon de plaats, om plots op zijn stappen terug te keren en de brandweerman op zijn schouder te tikken. Toen die zich omdraaide, kreeg hij een vuistslag in het gezicht. De brandweerman duwde uit verdediging zijn agressor weg, waarop beiden hun evenwicht verloren en van een trap afrolden.”

Werkonbekwaam

De aanvaller werd daarop in bedwang gehouden door de andere brandweerlui tot de politie tussenbeide kwam. Zowel de agressor als de brandweerman werden overgebracht naar het ziekenhuis.“De brandweerman verliest mogelijk een tand en is minstens tot het einde van de maand werkonbekwaam”, zegt Derieuw. “Er is nu besloten om bij eventuele andere nachtinterventies in de Modelwijk steeds een beroep te doen op de politie. De directie veroordeelt ten strengste elke vorm van agressie tegen haar brandweerlui en betuigt haar steun aan het operationeel personeel”, zegt de brandweerwoordvoerder. 

“De directie dient ook een klacht in tegen de agressor om het volle licht op dit incident te laten schijnen en elke vorm van straffeloosheid weg te nemen.”

Parketonderzoek

Het Brusselse parket opende een onderzoek naar het incident. Dat meldt parketwoordvoerder Denis Goeman. Ze gaan uit van wederzijdse slagen, wat de brandweerman ontkent. De man die de vuistslag zou gegeven hebben, was onder invloed van alcohol en niet in staat om verhoord te worden. “Hij zal in de komende dagen opgeroepen worden ter verhoring, net als de andere betrokkenen en getuigen”, zegt de parketwoordvoerder. “De juiste toedracht, aanleiding en omstandigheden van het incident zijn immers nog niet duidelijk.”

Een aantal jaren geleden heeft zich een gelijkaardig scenario voorgedaan in de Modelwijk. Twee inspecteurs van de politiezone AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk, Wemmel) die er in een combi rondreden om een scooterdief te vatten, werden bekogeld met stenen door de jongeren. Daarbij sneuvelden de ruit aan de passagierszijde en die van de schuifdeur, maar de agenten zelf bleven wel ongedeerd. Politiecommissaris Daniel Noens reageerde toen al in schok. “Het is de eerste keer dat ons korps zoiets meemaakt”, zei hij aan onze krant.




2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lotte Mertens

    De brandweer,dat zijn mensen die meestal op vrijwillige basis hun eigen leven op het spel zetten om andere mensen te redden en uit de nood te helpen,mensen die zijzelf van haar of pluim kennen...wie kan dit begrijpen?Er mag echt meer respekt zijn voor deze moedige mensen.Wat is er toch aan de hand?!Zulke daders dienen zwaar gestraft te worden zonder enige verzachtende omstandigheden.

  • Guido Ceuleers

    Wat wil je met zulke rechters ? Wedden dat die dader hoogstens een voorwaardelijke straf krijgt, een lichte boete en hopelijk schadevergoeding moet betalen voor de brandweerman zijn medische kosten.