Brandweer kampt met tekort aan materiaal: “Met keukenhanddoeken moeten we de vloer kuisen”

Vakbond dreigt met acties als nieuwe Brusselse regering niet snel maatregelen neemt

Bon De Jonghe van de Brusselse brandweer toont ons hoe leeg de kast met de onderhoudsproducten in de kazerne is.
Dieter Nijs Bon De Jonghe van de Brusselse brandweer toont ons hoe leeg de kast met de onderhoudsproducten in de kazerne is.
Met handzeep en keukenhanddoeken: zo moeten de Brusselse brandweermannen al een tijdje de vloer in de kazernes reinigen. Maar naast een tekort aan kuisproducten kampt de brandweer in de hoofdstad ook met een gebrek aan drinkbaar water. Brandweervakbond VSOA trekt dan ook aan de alarmbel. “Als de nieuwe Brusselse regering niet snel maatregelen neemt, dan plannen we acties.”

Met 8,06 minuten is de Brusselse brandweer — na die van Antwerpen — de zone die het op één na snelste ter plaatse is na een oproep. Dat bleek vorige week nog uit statistieken van Binnenlandse Zaken. “Maar een beloning voor die sterke cijfers krijgen we niet, integendeel”, zegt Eric Labourdette, zelf al 31 jaar brandweerman en huidig VSOA-vakbondsafgevaardigde. “Er zijn altijd wel problemen bij de Brusselse brandweer, maar wat we nu meemaken, is ongezien. In verschillende kazernes kampen we namelijk met een tekort aan kuisproducten. Daardoor kunnen de vloeren niet gedweild worden met een dweil en zeep voor de vloer, maar wel met keukenhanddoeken en handzeep. En dat net in gebouwen die grondig gereinigd moeten worden. Na de meeste interventies komen de brandweermannen namelijk vuil de kazerne binnen. Ook loopt de reiniging van de ziekenwagens spaak. Onbegrijpelijk dat dit kan voor een overheidsdienst. De vrouw van uittredend minister-president Rudi Vervoort (PS) gaat toch ook niet met haar eigen kuisproducten het kantoor van haar man reinigen, vermoed ik?”

Geblokkeerde bankkaarten

Maar niet alleen het tekort aan kuisproducten baart de vakbond zorgen. De brandweer kampt immers ook met een gebrek aan drinkbaar water. “Nochtans moeten brandweermannen na een interventie heel veel water drinken, maar dat lukt dus niet altijd”, aldus nog Labourdette. “En als er dringend iets nodig is in de kazerne, dan moeten de brandweermannen met hun eigen bankkaart naar de winkel aangezien de bankkaarten van de kazerne geblokkeerd zijn. Nadien moeten ze tot drie maanden wachten alvorens de gemaakte kosten terugbetaald worden. Onlangs zaten we trouwens ook bijna zonder toiletpapier. Gelukkig werd net op tijd een lading geleverd.”

Labourdette verstuurde de voorbije weken naar eigen zeggen al twee brieven naar alle politieke partijen in de hoofdstad, maar op een antwoord is het nog steeds wachten. “We geven de partijen van de nieuwe Brusselse regering nog even de tijd om hun regeerakkoord op te stellen, maar nadien dringen we op spoedige maatregelen aan. Komen die er niet, dan dreigen we met acties. De brandweer verdient het nodige respect, maar dat is er ondertussen al geruime tijd niet meer. Dat toiletpapier en kuisproducten via een openbare aanbesteding besteld moeten worden, is ronduit belachelijk. Dit maakt dat alles zo moeilijk verloopt”, besluit de vakbondsman.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lydia Appelmans

    Een echte schande! Voor de smeerlapperij van de illegalen op te kuisen in het noordstation waren er wél genoeg producten!!!

  • magda de munck

    Ik wil die keukenhanddoeken wel omwisselen voor dwijlen.

  • Janin Vandermaelen

    Als er geen geld meer is voor een dweil en zeep en geen water om het vochtverlies aan te vullen na een brandinterventie, dan zit de kans er zeker ook in dat de anciens kunnen fluiten naar het uitbetalen van hun tweetaligheidspremie waar ze al jarenlang voor vechten.