Brandweer Brussel benadrukt nut rookmelders nadat man indommelt wanneer kookpot nog op vuur staat

Baert Marc
De Brusselse brandweer benadrukt opnieuw het nut van rookmelders in woningen. Dat doet ze nadat een man donderdag indommelde in zijn appartement terwijl er een kookpot op het vuur stond. Dankzij de rookmelder en een alerte buur kon ernstige brandschade vermeden worden.

Het incident vond plaats op de derde verdieping van een appartement op de Andromedalaan in Sint-Lambrechts-Woluwe. De brandweer vertrok rond 15 uur onmiddellijk naar de plaats nadat ze melding kregen van een brandgeur en een brandalarm. Bij aankomst moest de brandweer de toegangsdeur van het appartement forceren en trof vervolgens een vergeten kookpot op het fornuis, die al voor een rookontwikkeling had gezorgd. 

De huurder bleek ingedommeld te zijn in zijn kamer. “Gelukkig was hij niet bevangen door de rook”, zegt woordvoerder van de brandweer Walter Derieuw. De brandweer verluchtte de flat nog voor te vertrekken.

Belang

Naar aanleiding van het incident wenst de brandweer het belang van rookmelders te benadrukken. “Dankzij een waakzame buur en de rookmelder is erger vermeden. Brandweer Brussel wenst eraan te herinneren dat het sinds 2005 verplicht is om rookmelders in huurwoningen in het Brussels Gewest te plaatsen, en dit ten laste van de eigenaar. Wij dringen er echter uitdrukkelijk op aan om in alle woningen rookmelders te voorzien, want tijdens het slapen functioneert ons reukorgaan niet. Rookmelders redden effectief levens!”, aldus Derieuw.