Boeven wagen het ook in het weekend aan hun tunnel naar de Belfiusbank te werken, en dus belt een gefrustreerde buurman de politie: “Op een zondag met een drilboor beginnen, hoe is het nu mogelijk?”

Buurman Pascal belde de politie.
Baert Marc Buurman Pascal belde de politie.
Boeven hebben vorig weekend geprobeerd om met een drilboor een tunnel te graven tot in een filiaal van Belfius in de Brusselse gemeente Oudergem. Een klacht van een buurman wegens geluidsoverlast gooide echter roet in het eten. De verdachten zijn spoorloos, meldt La Capitale.

In de woning naast de bank in de Sint-Juliaanskerklaan zijn al bijna een jaar grote renovatiewerken aan de gang. “Al negen maanden wordt er van maandag tot vrijdag gewerkt aan de bouw van vijf appartementen”, zegt buurman Pascal P., die de inbraakpoging onbewust aan het licht bracht. “Wij zijn het beu. De muren van ons huis zijn gebarsten en soms kunnen we niet met elkaar praten door het lawaai.”

Agenten konden door de verbouwingswerken de woning via de achterkant makkelijk betreden en ontdekten zo de graafwerken en het begin van de tunnel. In de muur van de woning was een gat geboord en de muur van de bank bleek al tot op een diepte van 35 centimeter opengebroken

Vorige zondag was de maat vol voor de man. Toen hij ‘s ochtends tussen 9 en 10 uur het geluid van de drilboor hoorde, ging hij aankloppen bij de woning naast de bank. “Ik dacht bij mezelf: dit is toch echt niet mogelijk. Ik riep dat het verboden was op zondag te werken en vroeg hen de deur te openen. ‘Ja, meneer’, antwoordde iemand in het Frans met een Pools accent en het lawaai stopte meteen.”

Graafwerken

Omdat de deur dicht bleef, besloot de moegetergde buurman toch de politie te bellen om de overlast te laten vaststellen. “De politie zei dat ze andere dringende oproepen had, maar tien minuten later was er toch een patrouille ter plaatse.” Agenten konden door de verbouwingswerken de woning via de achterkant makkelijk betreden en ontdekten zo de graafwerken en het begin van de tunnel.

Al negen maanden wordt er van maandag tot vrijdag gewerkt aan de bouw van vijf appartementen. Wij zijn dat beu. De muren van ons huis zijn gebarsten en soms kunnen we niet met elkaar praten door het lawaai

Buurman Pascal P.

De verdachten, die vermoedelijk op dezelfde manier de werf waren binnen geraakt, waren reeds gevlucht. In de muur van de woning was een gat geboord; de muur van de bank bleek al tot op een diepte van 35 centimeter opengebroken.

Politiezone Marlow (Ukkel, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde) bevestigt in La Capitale de poging tot bankoverval, maar wenst verder niet te reageren. Volgens de Franstalige krant is er een onderzoek gestart, maar zijn er nog geen verdachten ondervraagd. De dieven waren allicht uit op de bankautomaten en/of de kluizen van de bank.

Het huis waar het gat werd gemaakt, de bank en rechts het huis van de buurman die de politie verwittigde.
Baert Marc Het huis waar het gat werd gemaakt, de bank en rechts het huis van de buurman die de politie verwittigde.

Tunnelroof in Antwerpen

De feiten doen denken aan de tunnelroof in Antwerpen van bijna twee maanden geleden. Via twee zelfgegraven tunnels en via de riolering drongen boeven toen door tot in de kluizenzaal van het BNP Paribas-filiaal op de Belgiëlei.

De voorbereiding was indrukwekkend en de dieven moeten hun slag weken hebben voorbereid. Maar de kraak zelf was amateuristisch. De bankrovers werden verrast door het alarm en moesten vluchten toen ze amper 20 tot 30 kluizen hadden opengebroken. Tijdens hun vlucht lieten ze tal van sporen na. Drie verdachten werden opgepakt.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Moorthamer

  Omdat je opkomt voor je eigen ben je gefrustreerd, die man heeft gelijk op zondag geen overlast en mag niet ook. Dat zou men beter mee geven voor mensen die verbouwing gaan doen de regels en de wetgeving er rond!

 • Leo Peeters -Duym

  @Maarten Debacker, volledig met je eens. De grootste vervuiling is niet de lucht- en lichtvervuiling, maar de decibelproducenten, van menselijke activiteiten tot brullende motoren. In mijn verhuurcontracten staat er in VETTE letters dat het na 22 uur stil moet zijn en dat een vaststelling van geluidsoverlast door de politie een reden is tot het eenzijdig opzeggen van het contract.

 • Dirk Schautteet

  Zover ik op de hoogte ben mag er wel gewerkt worden op zondag maar mag er geen lawaai bij gemaakt worden. Dat geldt ook voor weekdagen waar mag gewerkt worden met lawaai van 7.30u tot 22.00u. Op zaterdag mag er pas om 9.30u lawaai gemaakt worden. Ik zeg wel, als ik me goed herinner.

 • Jakke Troost

  Als deze man al gefuseerd is, wat moet dat dan voor die gasten niet geweest zijn? Werken op Zondag, en allemaal voor niets.

 • Jozef Verlinden

  Slimme zet om met zijn foto in de krant te komen, die gasten komen zeker nog nen goeiendag zeggen vrees ik.