blinden ontdekken sprekende bril en andere technische snufjes op BrailleTech beurs

Blinden en slechtzienden testen uitvergrotende tablets uit
Marc Baert Blinden en slechtzienden testen uitvergrotende tablets uit

Blinden en slechtzienden kunnen de komende dagen bij de Brailleliga de laatste technische snufjes ontdekken. De BrailleTech beurs verzamelt alle leveranciers van hulpmiddelen voor slechtzienden onder één dak.

De wereld van de technologie blijft innoveren, en ook blinden en slechtzienden. Op de hightech beurs van de Brailleliga kunnen mensen met een visuele handicap de laatste nieuwe snufjes eigenhandig uitproberen. Beeldschermen die strips uitvergroten, daisy-spelers die boeken voorlezen of brillen die het zicht verbreden. “We kunnen nooit het zicht herstellen”, zegt Charlotte Santens van Brailleliga. “Maar deze technologieën helpen heel wat mensen meer zelfstandig te worden. Hier kunnen ze de verschillende apparaten vergelijken en krijgen ze de nodige info.” 

De sprekende gsm van Minivision is dé te ontdekken nieuwigheid op de beurs. De gsm beschikt over spraakweergave in 25 talen, is uitgerust met goed voelbare toetsen en biedt de mogelijkheid de tekstgrootte en achtergrondcontrasten aan te passen. Maar ook de vernieuwde ‘Orcam My Eye’ heeft veel bekijks. Het kleine apparaatje heeft een camera en microfoon en kan op eender welke bril bevestigd worden. Zo leest het de tekst af en leest die voor in het oor van de drager. Bovendien kan het voorleestoestel ook gezichten herkennen die hij eerder heeft opgeslagen en kan hij via barcodes producten identificeren. 

Monique en Marie, vriendinnen en allebei slechtziend, zijn onder de indruk. “Het is vooral gemakkelijk om met professionele begeleiding de verschillende toestellen uit te proberen, want alleen lukt dat moeilijk. Eigenlijk waren we op zoek naar een leuk spel, maar dat hebben ze op de beurs niet.”

De beurs loopt nog tot 21 oktober bij vzw Brailleliga.

Deze man test de daisy-speler uit
Marc Baert Deze man test de daisy-speler uit
Vooral de uitvergrotende beeldschermen zijn in trek
Marc Baert Vooral de uitvergrotende beeldschermen zijn in trekReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.