Bewonerscomité protesteert tegen toewijzingsprocedure sociale woningen

Enkele demonstranten protesteren met maskers op.
Foto Baert Enkele demonstranten protesteren met maskers op.
Op het Anneessensplein heeft een dertigtal demonstranten van het bewonerscomité Change Anneessens actie gevoerd tegen de toewijzingsprocedure voor sociale en publieke woningen.

"Veel mensen hebben het gevoel dat de toewijzing van openbare woningen in Brussel-Stad niet transparant gebeurt. Er bestaan uiteraard procedures en een reglement maar de besluitvorming is niet erg open en duidelijk, het middenveld heeft ook geen stem", klinkt het bij initiatiefnemer Bart Van de Ven. Daarom stelt het bewonerscomité verschillende verbeteringen voor aan de Schepen van Huisvesting van de stad Brussel Mohamed Ouriaghli en de minister van Huisvesting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Céline Fremault. "De toewijzingscommissies voor publieke woningen moet transparanter gebeuren via een meer open samenstelling met gemeentelijke ambtenaren, vertegenwoordigers van het middenveld en andere relevante actoren. Daarnaast moet er ook een uniformering van de gemeentelijke toewijzingsreglementen in heel het Brussels gewest zijn."


Buurtbewoner Omer Mommaerts schaarde zich achter het protest. "Ik heb ook een sociale woning gehad. Ik heb toen maar enkele maanden op een wachtlijst gestaan, maar die onzekerheid was niet aangenaam. Door de demografische groei en de toegenomen armoede varieert de wachttijd nu tussen 3 en 10 jaar. Die periode is zenuwslopend." (AMG)