Bestel taxi met druk op knop

APPARAAT TAXI BUTLER MOET KLANT SNELLER BEDIENEN

Michel Prêtre van Taxis Verts test het systeem uit.
Foto Michaux Michel Prêtre van Taxis Verts test het systeem uit.
Een simpele druk op de knop en een taxi staat voor je klaar. Taxis Verts heeft gisteren in Hotel Manos in Sint-Gillis de Taxi Butler gelanceerd. Het apparaat zal te vinden zijn in hotels, ziekenhuizen, restaurants en cafés en moet de taxigebruiker sneller en efficiënter bedienen. Tegen het eind van het jaar moeten zo'n 100 plaatsen uitgerust zijn met de Taxi Butler.

Na de eCab, waarmee gebruikers op hun smartphone een taxi kunnen bestellen, heeft Taxis Verts gisteren de Taxi Butler gelanceerd. Met een simpele druk op de knop komt de dichtstbijzijnde taxi je ophalen. "We hebben de mosterd uit Londen gehaald, daar bestaat het systeem al. Momenteel is het apparaat in Brussel beschikbaar op zeven plaatsen: vier hotels, een ziekenhuis een café en een restaurant. Maar tegen het einde van het jaar willen we het apparaat op 100 plaatsen installeren. Het uiteindelijke doel is om in Brussel de dienst op 200 plaatsen aan te bieden", aldus Michel Prêtre van Taxis Verts.

Rendabel

Na een druk op de knop verschijnt direct het aankomstuur van de taxi en welk type wagen de klant komt ophalen. "Het apparaat zal in de grotere hotels en restaurants aanwezig zijn. Er moeten minstens vijf aanvragen per dag komen om rendabel te zijn. Alle 550 wagens van Taxi Verts zijn aangesloten op het systeem", aldus Prêtre. "Voor ons is dat een zeer handig systeem", zegt ook Rodolphe Van Weyenbergh van de Brusselse hotelassociatie. "De receptionist verliest geen tijd meer met een taxi op te bellen. Een simpele knop op de druk volstaat en hij kan direct aan de klant vertellen wanneer de taxi voor de deur zal staan. Het is niet de bedoeling dat klanten zelf het apparaat bedienen, dat doet de receptionist."

Vernieuwing

Het apparaat zelf zal een paar honderd euro kosten. Wie dat zal betalen, is nog niet bekend. Met de Taxi Butler gaat de taxisector de strijd aan met Uber, al zien ze dat zelf toch anders. "De taxisector is voortdurend aan het vernieuwen. Voor Uber startte, hadden wij al de eCab. Communicatief hadden we dit misschien beter moeten promoten, maar ik huiver als mensen vertellen dat de taxisector niet innovatief is. Met deze initiatieven bewijzen we het tegendeel", aldus Pierre Steenberghen, secretaris-Generaal van de Nationale Groepering van Taxiondernemingen. "Voorlopig focussen we ons op hotels en ziekenhuizen, maar op termijn zal de Taxi Butler ook meer en meer in cafés en restaurants te vinden zijn, en dit niet alleen in Brussel, maar ook in andere Belgische steden."