Belgische staat moet 10 kinderen van IS-strijders helpen naar België terug te keren

Het gaat om de kinderen van Syriëstrijdsters Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde (hier in beeld) en Sabah Hammani, en Syriëstrijder Adel Mezroui. De ouders zelf moeten geen bijstand of documenten krijgen.
VTM Het gaat om de kinderen van Syriëstrijdsters Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde (hier in beeld) en Sabah Hammani, en Syriëstrijder Adel Mezroui. De ouders zelf moeten geen bijstand of documenten krijgen.
De Belgische staat moet tien kinderen consulaire bijstand en reisdocumenten bezorgen zodat ze op een veilige manier naar België kunnen terugkeren. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter vandaag beslist. De rechter geeft België zes weken de tijd om dit in orde te brengen. Om dit af te dwingen werd een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging en per kind opgelegd. 

De Brusselse kortgedingrechter ging deels in op de vraag van advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir. Hun cliënten waren drie vrouwen van Syriëstrijders, Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde en Sabah Hammani, Syriëstrijder Adel Mezroui en hun tien kinderen, die tussen 6 maanden en 7 jaar oud zijn. 

De vrouwen en kinderen verblijven in vluchtelingenkamp Al-Hol, buiten de bufferzone die de Turken momenteel bezetten in Syrië. Mezroui zit in de Koerdische gevangenis in Al-Hasakah, zonder medische bijstand. De advocaten eisten dat de Belgische overheid de strijders humanitaire en consulaire bijstand zou bieden door haar consulair personeel in te schakelen, afspraken te maken met de lokale autoriteiten en ngo’s, en hen de reis- en identiteitsdocumenten zou bezorgen zodat ze naar België zouden kunnen reizen. 

5.000 euro per dag

De kortgedingrechter besliste nu dat de Belgische staat binnen de zes weken consulaire bijstand en de nodige identiteits-, administratieve- en/of reisdocumenten moet bezorgen om de kinderen in staat te stellen om onder begeleiding van Syrië naar België te reizen. Om dit af te dwingen werd een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging en per kind opgelegd. Aan de dwangsommen is geen maximumbedrag verbonden. 

Tegelijkertijd heeft de rechtbank beslist dat de drie moeders van de kinderen en een Syriëstrijder niet moeten worden teruggebracht. Het is nog niet duidelijk of de regering zich neerlegt bij het vonnis. 

Scheiden

Advocaten Lahlali en Ozdemir wijzen er in een reactie op dat de Koerdische autoriteiten in het verleden aan de EU lieten weten dat ze de kinderen onder geen beding zouden scheiden van hun moeder. “De Belgische staat heeft daarom mijns inziens een morele plicht om inspanningen te leveren om ook de moeders terug te halen. Ik zie niet in hoe de beschikking anders ten uitvoer kan worden gelegd”, zegt Lahlali.

Volgens Lahlali en Ozdemir maakt de kortgedingrechter een opening in de uitspraak door erop te wijzen dat de Belgische staat “uit mededogen” een inspanning kan leveren voor de moeders. Hij merkt ook op dat een Franstalige kortgedingrechter in Brussel eerder al oordeelde dat de Belgische staat alles in het werk moest stellen om niet alleen twee kinderen maar ook hun moeder terug te halen uit Syrië. “We hopen dat de Belgische staat hen gelijk behandelt”, aldus Lahlali.
57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Claude Tanghe

  Moordenaars en hun helpers moeten berecht worden in het land van misdaad . Als een belg een misdaad begaat of mededader is in het buitenland word die toch ook niet naar Belgie gebracht en hier bestraft .We hebben hier al meer dan genoeg criminelen zonder dat we er ng moeten benemen .

 • Jan Boden

  Het al dan niet terughalen is een politieke beslissing waarover de rechtbank geen bevoegdheid heeft.

 • dhr freddie alro

  "de nodige identiteits-, administratieve- en/of reisdocumenten moet bezorgen om de KINDEREN in staat te stellen om onder begeleiding van Syrië naar België te reizen."Bezorg per direct die kinderen papieren en het vonnis is uitgevoerd.Wil Sirié hen niet laten gaan zonder de moeders dan blijven ze ginds,is ons probleem toch niet...

 • Theo Dereu

  Zo verziekt is ons rechtssysteem. Alle mogelijkheden voor misdadigers en geen voor de slachtoffers.

 • Axel Italis

  Zes weken de tijd? op wat is dat gebaseerd? De snelheid dat de rechtbank een zaak afhandelt, de snelheid van een beroepsprocedure? Vraag het even aan Julie van Espen. Dit is een mooie, ik vertrek naar het buitenland, bega een misdaad en beland in detentie, en dan krijg ik, volgens die Brusselse ....., een gratis reis terug met reis garantie en royale reisverzekering.