Belgian Pride verwacht meer dan 100.000 bezoekers

Regenboogvlag op de Grote Markt kondigt het festival aan
Baert Marc Regenboogvlag op de Grote Markt kondigt het festival aan
Het thema van de Belgian Pride is intersectionaliteit onder de slogan All for One! De Pride Parade op zaterdag 18 mei is wellicht het hoogtepunt van het festival. Het programma en parcours van de stoet op zaterdag zijn bekend. 

De Belgian Pride ontvangt dit jaar in totaal meer dan 80 delegaties en verwacht het record van meer dan honderdduizend bezoekers van vorig jaar te overtreffen. De feestende bezoekers kunnen ook bijna de hele dag terecht in de Pride Village op de Kunstberg en de Rainbow Village in de Sint-Jacobswijk. De twee feestdorpen gaan open om 12 uur. Meer dan zestig organisaties zullen aanwezig zijn om de bezoekers te informeren en entertainen. In de Pride Village op de Kunstberg wordt om 13.45 uur de kick-off van de Pride Parade gegeven met César Sampson, de Oostenrijkse kandidaat op het Eurovisiesongfestival in 2018.

Parcours 

Om half drie is de officiële start van de Belgische parade van de LGBTQI+-gemeenschap en zetten de vele kleurrijke praalwagens zich in gang in de Ravensteinstraat. Eerst komen de activisten, dan de deelnemende bedrijven en op het einde, de politici. Van daaruit dalen ze af naar het Muntplein om vervolgens in te slaan op de Kleerkopersstraat. Via de Zuidstraat trekken ze nadien terug omhoog over de Lombardstraat om te eindigen op de Keizerslaan in de nabijheid van de Kunstberg. Vanaf 17 uur barst het feest helemaal los in de Pride Village, de Rainbow Village en op de vele afterparty’s.

Net als vorig jaar worden er langs het parcours heel wat zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen. De organisatie vraagt de deelnemers ook om geen rugzakken of scherpe voorwerpen mee te nemen, zich gewillig te laten fouilleren aan de controleposten en respectvol om te gaan met elkaar. 

Parcours van de Pride Parade
Belgian Pride Parcours van de Pride Parade

Alternatieve Reclaim the Pride

De Pride ontstond 50 jaar geleden uit de Stonewall-rellen in New York, toen de politie de gelijknamige bar ontruimde. Het LGBTQ+-gemeenschap besloot terug te vechten. Om die rellen te herdenken werd een jaar later de eerste Pride-parade georganiseerd. 

Actievoerders klagen de commercialisering van de Pride aan en plannen op 18 mei een alternatieve Pride. Ze vinden dat de oorspronkelijke revolutionaire boodschap verwaterd is. Volgens deze activisten gebruiken politici het evenement om hun ideologieën naar voor te brengen, terwijl ze weinig ondernemen voor de LGBTQ+-gemeenschap. Bovendien is de Pride een commerciële en toeristische activiteit geworden zonder nog de essentie van wat het in bet begin was. De organisatie Reclaim the Pride voert daarom een protestactie op dezelfde dag als de officiële Pride . 




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.