Bedrijven vrijgesproken voor drugshandel

Honderd werknemers kunnen gewoon aan het werk blijven

Sophie E.
Belga Sophie E.
De bedrijfsleiders van de farmaceutische bedrijven Sterop en Sterop Overseas uit Anderlecht, zijn door het hof van beroep vrijgesproken van drughandel en inbreuken op de geneesmiddelenwetgeving.

Het hof van beroep zag geen enkel bewijs dat bedrijfsleiders Rita L. en haar dochter Sophie E. weet hadden van drughandel. Volgens het parket voerden Sterop en Sterop Overseas in 2007 en 2008 vijftien ladingen efedrinepillen en pseudo-efedrinepillen uit naar Mexico, goed voor 78.589.000 efedrinetabletten of meer dan 4,5 ton pure efedrine. De aflevering van efedrine in België was op dat moment door een wetswijziging verboden wat tot gevolg had dat ook de uitvoer van de pillen verboden was.  E. en L. moesten daarvan op de hoogte zijn, aangezien zij als leiders van een farmaceutisch bedrijf verondersteld werden de geneesmiddelenwetgeving nauwgezet op te volgen, klonk het.  Voor de correctionele rechtbank werd de sluiting van het bedrijf gevraagd, wat in de praktijk zou neerkomen op 100 werknemers die op straat zouden staan. 

In eerste aanleg kregen Rita L. en haar dochter Sophie E. nog celstraffen met uitstel, maar werd de sluiting niet uitgesproken. De beklaagden gingen meteen in beroep om alsnog de vrijspraak te verkrijgen. In beroep vroeg het federaal parket  geen sluiting meer, waardoor de honderd werknemers een beetje geruster konden slapen.

Emoties

De vrijspraak is een grote opluchting voor de beklaagden en de werknemers. Rita L. werd volledig vrijgesproken voor drughandel en inbreuken op de geneesmiddelenwetgeving. Voor Sophie E. sprak het hof een kleinere tenlastelegging uit in verband met de etikettering van de geneesmiddelen. Voor andere beschuldigingen werd ze ook vrijgesproken. 

L. kon na de uitspraak haar emoties moeilijk te baas. “Tien jaar heeft dit geduurd. Tien jaar hebben we gevreesd voor ons bedrijf en voor de honderd mensen die we tewerkstellen. Onze vergunning om buiten Europa uit te voeren werd ingetrokken, we hebben boetes gekregen en nu is eindelijk gebleken dat dat allemaal onterecht was.” 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.