Arbeidshof schort zittingen op

Gebrek aan middelen zorgt voor malaise

illustratiebeeld: justitiepaleis
Baert Marc illustratiebeeld: justitiepaleis
Het Brusselse arbeidshof ziet zich genoodzaakt een deel van zijn zittingen op te schorten bij gebrek aan werkingsmiddelen. Wel zal het proberen de dossiers van de meest kwetsbare rechtszoekenden met voorrang te behandelen en alleen de minder gevoelige dossiers uit te stellen. "Alle brieven aan de minister van Justitie bleven onbeantwoord."

Het gaat om 17 zittingen van de achtste en tiende kamer, die Franstalige dossiers behandelen van sociale zekerheid van werknemers en zelfstandigen. De opschorting van de zittingen loopt tot 31 maart 2019, maar kan verlengd worden, tot juni 2019."Deze beslissing werd pas genomen nadat het hof alle beschikbare middelen had uitgeput om deze noodmaatregel te vermijden", klinkt het in een persbericht. "Alle brieven aan de minister van Justitie over de ontoereikende middelen, het gebrek aan magistraten en de te hoge werklast bleven zonder antwoord, zelfs nadat de Hoge Raad van Justitie na een klacht van een burger had vastgesteld dat de verantwoordelijkheid voor de vertraging van de dossierbehandeling niet bij het arbeidshof lag, maar wel het gevolg was van de ontoereikende middelen."

Magistraten werden niet vervangen

De beslissing komt niet uit de lucht vallen maar is het gevolg van de politiek die gevoerd wordt ten aanzien van de rechterlijke macht, aldus het hof. Zo worden magistraten die het korps verlaten, door pensioen of voor een andere functie, niet of slechts na lange tijd vervangen."Hierdoor vermindert het Franstalige kader van zes naar vier magistraten", gaat het hof verder. "Het hoeft niet gezegd dat dit voor de overblijvenden tot een onoverkomelijke werklast leidt. De onderlinge solidariteit en hulp van Nederlandstalige maar tweetalige raadsheren van het hof kan hieraan niet volledig verhelpen. Andere noodmaatregelen evenmin."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.