Ancienne Belgique blaast 40 kaarsjes uit met 2manydjs: “Willen altijd voorop lopen”

De Ancien Belgique (archiefbeeld).
Jokko De Ancien Belgique (archiefbeeld).
De AB wordt 40 jaar oud in 2019 en voor zo’n verjaardag worden de grote namen bovengehaald. De broers Stephen en David Dewaele mogen met 2manydjs het verjaardagsfeest op 21 september in goede banen leiden.

Na 40 jaar draait de AB nog altijd mee aan de top.  Tijdens het vorige seizoen liet de AB zijn beste jaar ooit optekenen. “We kregen voor het eerst meer dan 300.000 bezoekers over de vloer”, zegt Dirk De Clippeleire, directeur van de AB. “We hebben dus een uitzonderlijk jaar achter de rug.”

Maar de verjaardag mag geen moment zijn om uit te rusten en terug te blikken. “De AB is altijd ‘cutting edge’ geweest”, zegt De Clipperleire. “Bij de punk, wereldmuziek en uiteindelijk de revival van jazz en hiphop stond ons publiek mee op de eerste rij. We willen daarom niet teveel achteruit kijken. We willen vooral binnen 40 jaar nog even relevant zijn.”

2manydjs

Bij een verjaardag hoort feest en in het geval van de AB natuurlijk veel muziek. Op zaterdag 21 september is de AB precies 40 jaar oud en voor de gelegenheid komen Stephen en David Dewaele draaien met 2manydjs. Daarnaast brengen zij verschillende gasten van hun platenlabel DEEWEE mee. “Stephen heeft hier nog in de bar gewerkt, dus we hebben een zekere band”, lacht artistiek directeur Kurt Overbergh. “Met 2manydjs zullen zij optreden als een soort curator, waarbij zij het programma van de avond in handen hebben.” Op 22 september, autoloze zondag in Brussel, palmt de AB de Anspachlaan voor haar deur in met concerten.

Tijdens het hele feestseizoen geeft AB de programmatiesleutel in handen van diverse nationale en internationale curatoren die reeds tijdlang aan het huis verbonden zijn.  “We hebben verschillende nationale en internationale artiesten, zoals Whispering Sons en Mark Lanegan, aangesproken om zelf een avond in elkaar te knutselen met muziek die zij fijn vinden”, zegt Overbergh.

Zingen in de kerk

De verjaardag is meteen ook een excuus om op andere vlakken origineel uit te pakken. Zo trekt de AB naar de kerk. “Het idee komt van Kanye West’s gospelproject ‘Sunday Service’ op Coachella Arts & Music Festival”, zegt Overbergh. “We wouden iets gelijkaardigs doen en daarom organiseren we kerkconcerten. Zo palmen we opnieuw de Begijnhofkerk in en voor het eerst concerteren we ook in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. De kapel van Les Brigitinnes wordt op zijn beurt een vaste stek voor een reeks concerten onder de noemer ‘Church Of Sound’, zeg maar de nieuwe Londense hotspot die jazz naar kerken brengt.”

Ondanks al de nieuwigheden wordt er toch een beetje naar de roemrijke geschiedenis van de AB omgekeken. Zo zullen muziekkenners Jan Delvaux en Jimmy Dewit een speciale theaterproductie van Belpop Bonanza maken over de AB en er komt ook een Belpopdocumentaire op Canvas, die talloze straffe verhalen naar boven haalt.  De AB is meteen de eerste zaal in België die die eer krijgt.

2manydjs© Marc Gysens
© Marc Gysens 2manydjs © Marc GysensReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.